Pengawal Kebangsaan Puerto Rico membantu usaha memadamkan kebakaran selama seminggu di tapak pelupusan sampah Kepulauan Virgin AS

Pengawal Kebangsaan Puerto Rico telah dikerahkan untuk membantu memerangi kebakaran besar di tapak pelupusan sampah di Kepulauan Virgin AS yang telah terbakar selama lebih seminggu dan yang telah memaksa sekolah dan perniagaan ditutup, kata pegawai Jumaat.

Helikopter meluncur ke bawah untuk mengumpulkan air laut dan membantu pertempuran kebakaran di tapak pelupusan Bovoni di pulau St. Thomas, yang mendorong Gabenor Kepulauan Virgin AS Albert Bryan untuk mengisytiharkan keadaan darurat minggu ini.

Pengawal Kebangsaan Puerto Rico berkata ia membekalkan 60,000 gelen air semasa misinya. Sementara itu, Pengawal Kebangsaan Kepulauan Virgin AS menjatuhkan lebih 11,000 gelen air ke kebakaran itu.

Akhbar Virgin Islands Daily News, sebuah akhbar tempatan, melaporkan bahawa kebakaran itu bermula secara spontan pada 14 September di kawasan tumbuh-tumbuhan yang dicincang yang dikumpul selepas ribut Irma dan Maria melanda rantau itu pada 2017.

Pegawai telah memberitahu penduduk berhampiran tapak pelupusan sampah untuk tinggal di dalam rumah, dan telah memberi amaran mengenai kemungkinan pencemaran air