Pengaruh Nigeria transgender dipenjarakan atas sabitan jarang melempar wang

(SeaPRwire) –   Seorang pengaruh transgender Nigeria yang popular telah dipenjara selama enam bulan selepas mahkamah tempatan membuat keputusan bersalah terhadapnya atas tuduhan melempar mata wang tempatan ke udara, satu amalan yang dikenali sebagai menyembur wang, satu pengadilan jarang berlaku yang dikritik oleh ramai di negara Afrika Barat ini di mana ia adalah perkara biasa bagi orang untuk menyembur wang.

Okuneye Idris Olanrewaju yang lebih dikenali sebagai Bobrisky, didakwa atas “merosakkan” wang kertas naira dengan menyemburnya semasa satu acara. Beliau telah mengaku bersalah apabila pertama kali didakwa oleh agensi anti-rasuah Nigeria di pusat kewangan Lagos.

Penjaraan Bobrisky dikritik oleh ramai, sebuah negara yang sangat konservatif di mana mengenal pasti secara terbuka sebagai seorang transgender adalah satu kesalahan jenayah.

“Pelaksanaan undang-undang secara berpilih adalah satu masalah di Nigeria,” kata peguam Festus Ogun, yang bertanya mengapa Bobrisky “dipilih” oleh agensi anti-rasuah.

Bobrisky berkata di mahkamah bahawa beliau tidak mengetahui undang-undang tersebut. “Saya adalah seorang pengaruh media sosial dengan lima juta pengikut… Saya berharap saya diberi peluang kedua untuk menggunakan platform saya untuk mendidik pengikut saya terhadap penyalahgunaan naira,” katanya kepada hakim.

Menyembur wang naira (AS$1 = 1,197 naira) dianggap sebagai penyalahgunaan mata wang tempatan kerana orang akhirnya akan menginjak-injak wang tersebut apabila jatuh ke tanah.

Hukuman beliau akan menghalang orang lain daripada menyalahgunakan mata wang, kata Abimbola Awogboro, hakim yang menjadi ketua. “Cukuplah orang merosakkan dan menyalahgunakan mata wang kita. Ia perlu berhenti,” tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.