Pengarah pertandingan Ratu Cantik Nicaragua mengumumkan persaraan selepas polis menuduh beliau konspirasi

(SeaPRwire) –   Pengarah pertandingan Ratu Cantik Nicaragua, Karen Celebertti, pada Isnin mengumumkan persaraannya daripada pertubuhan itu, sembilan hari selepas polis menuduh beliau “konspirasi” dan jenayah lain bersama suami dan anak lelakinya, yang ditahan.

“Tiba masanya saya bersara,” tulis Celebertti di X, bekas Twitter. “Saya tahu akan sentiasa ada lebih banyak peluang untuk kami.”

Ini kenyataan awam pertama Celebertti selepas skandal yang mengikuti pertabalan Sheynnis Palacios sebagai Miss Universe pada 18 November di .

Perniaga wanita itu berkata beliau bekerja selama 23 tahun “dengan semangat dan usaha” sehingga Nicaragua memenangi mahkota kecantikan dunia tahun ini, yang digambarkannya “sebagai pencapaian untuk semua” dan “untuk setiap rakyat Nicaragua, tanpa perbezaan politik.”

Kemenangan kejutan Palacios dalam pertandingan itu meletuskan demonstrasi kegembiraan di jalan-jalan Nicaragua, mencetuskan kritikan kerajaan Daniel Ortega.

Menurut akhbar tempatan, pihak imigresen menghalang Celebertti dan anak perempuannya Luciana memasuki negara pada 22 November, selepas menghadiri pertabalan Palacios dan mengiringinya dalam lawatan pendek .

Kemudian diumumkan bahawa polis menggeledah rumah Celebertti di barat daya Managua dan menangkap suaminya, Martín Argüello, dan anak lelakinya, Bernardo.

Tanpa mengesahkan penangkapan, pihak berkuasa menuduh tiga ahli keluarga Argüello Celebertti pada 2 Disember atas kesalahan pengkhianatan, konspirasi dan “jenayah terancang.”

Kenyataan Polis Kebangsaan mendakwa Celebertti “secara aktif menyertai, di internet dan di jalanan, tindakan keganasan rampasan kuasa gagal,” kelihatan merujuk kepada protes 2018.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.