Pengarah pemikir tenaga Vietnam ditangkap, menandakan penahanan keenam pakar iklim dalam 2 tahun

Vietnam telah menahan pengarah sebuah kumpulan pemikir yang bekerja mengenai isu-isu tenaga di negara itu – keenam pakar yang bekerja mengenai isu-isu alam sekitar dan iklim yang pihak berkuasa telah menahan dalam tempoh dua tahun yang lalu, kata kumpulan hak asasi manusia pada hari Rabu.

Ngo Thi To Nhien, pengarah eksekutif untuk Vietnam Initiative for Energy Transition (VIET) telah ditangkap pada 15 September, menurut The 88 Project, sebuah kumpulan yang menyokong kebebasan bersuara di Vietnam.

Polis juga menyerbu dan menggeledah pejabat kumpulan pemikir itu dan menyoal siasat kakitangan, katanya.

Tidak jelas mengapa Nhien ditangkap. Polis berkata penangkapan aktivis alam sekitar lain sebelum ini adalah atas syakan pengelakan cukai.

Seseorang yang biasa dengan situasi yang meminta untuk tidak dikenal pasti atas kebimbangan untuk keselamatan mereka mengesahkan bahawa beliau telah ditahan. Polis tidak dapat dihubungi untuk komen selepas waktu pejabat.

“Penahanan Nhien adalah signifikan kerana ia menunjukkan bahawa penyelidikan dasar tenaga kini adalah larangan”, kata Ben Swanton, dari The 88 Project.

Ketika ditangkap, Nhien sedang bekerja dengan Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membantu melaksanakan Perkongsian Transisi Tenaga Adil, atau JETP – perjanjian yang direka untuk membantu negara Asia Tenggara itu menghentikan penggunaan bahan api fosil dengan sokongan $15.5 bilion daripada ekonomi Kumpulan Tujuh maju, kata kumpulan pembelaan itu.

Kerajaan Jerman berkata pada bulan Jun bahawa ia bimbang dengan penahanan sebelum ini seorang aktivis alam sekitar terkemuka di Vietnam, memberi amaran bahawa perjanjian JETP memerlukan penglibatan aktivis masyarakat sivil.

Nhien pernah bekerja pada masa lalu dengan organisasi antarabangsa lain seperti Bank Dunia, Suruhanjaya Eropah dan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Vietnam adalah salah satu daripada beberapa negara komunis parti tunggal yang masih ada yang tidak bertolak ansur dengan sebarang bentuk pembangkang.

Pada tahun 2022, Human Rights Watch berkata bahawa lebih daripada 170 aktivis telah dikenakan tahanan rumah, disekat daripada melancong atau dalam beberapa kes diserang oleh ejen kerajaan Vietnam dalam kempen yang kurang diberi perhatian untuk membungkam pengkritiknya.