Penganjur Olimpik Brisbane membatalkan pelan stadium 2032 ekoran tentangan tempatan

(SeaPRwire) –   Penganjur Sukan Olimpik Brisbane telah membatalkan rancangan untuk meroboh dan membina semula padang kriket terkenal sebagai pusat permainan Sukan Olimpik 2032 sementara juga menolak cadangan panel kajian untuk membina stadium baru di taman bandar.

Steven Miles, Perdana Menteri negeri Queensland, mengumumkan Isnin lalu bahawa beliau lebih cenderung untuk menaik taraf stadium ragbi yang sedia ada berhampiran pusat bandar Brisbane untuk menjadi tuan rumah upacara pembukaan dan penutupan.

Miles meminta kajian bebas terhadap perancangan Olimpik pada Januari apabila kecaman meningkat terhadap peningkatan tiga kali ganda kos untuk mereka semula stadium Gabba yang terkenal itu.

Graham Quirk, bekas datuk bandar Brisbane, memimpin kajian 60 hari yang menyerahkan hasilnya kepada kerajaan negeri Miles pada Isnin, dua hari selepas pilihan raya dewan tempatan di seluruh negeri.

Kajian itu menyampaikan 30 cadangan, ciri pusatnya ialah pembinaan stadium baru 55,000 tempat duduk di Victoria Park dengan kos $2.23 bilion berbanding mereka semula Gabba.

“Saya tahu saya telah berjanji akan melakukan apa yang disyorkan oleh kajian Quirk, tetapi saya tidak dapat menyokong pilihan yang mereka tetapkan” berhubung stadium baru, kata Miles dalam sidang akhbar di Stadium Suncorp, kubu lama Liga Ragbi Kebangsaan Brisbane Broncos. “Saya memerintah kajian ini kerana saya telah mendengar daripada rakyat Queensland bahawa $2.7 bilion di Gabba terlalu banyak, jadi saya tahu untuk rakyat Queensland $3.4 bilion di Victoria Park juga akan terlalu banyak, jadi saya menolaknya.”

Beliau berkata pilihan untuk menaik taraf Stadium Suncorp, yang berjalan kaki dari stesen kereta api dan pusat bandar, akan menjadikannya ideal untuk menjadi tuan rumah upacara pembukaan dan penutupan.

Kerajaannya juga merancang untuk menaik taraf stadium sedia ada yang lain di bandar selatan untuk menjadi tuan rumah acara atletik. Stadium itu kini dikenali sebagai Pusat Sukan dan Atletik Queensland, merupakan venue utama Sukan Komanwel 1982.

Laporan Australian Broadcasting Corp melaporkan jumlah kos untuk memulih semula dua stadium itu adalah $66 juta. Penganjur masih perlu menentukan di mana stadium dalam akan dibina untuk menjadi tuan rumah renang semasa Sukan Olimpik dan kemudian diubah suai menjadi arena dalam dan tempat konsert.

Sebelum ini, Quirk memberitahu ABC bahawa kos membina stadium baru di tapak bekas kursus golf dewan “mungkin akan lebih” daripada $2 bilion untuk pembinaan semula Gabba sepenuhnya tetapi “dengan kecekapan operasi dan hasil yang lebih baik yang akan menyediakan venue piawai antarabangsa sebenar.”

“Jika pembinaan semula Gabba sepenuhnya berlaku, anda masih tidak akan mendapat stadium aras pertama berkelas dunia kerana keterbatasan ruang, dan untuk sebab itulah kami memilih Victoria Park,” katanya Isnin di radio ABC. “Ini berkaitan dengan membina apa yang diperlukan, dan warisan untuk rakyat Queensland.”

Perdebatan mengenai rancangan untuk meroboh dan membina semula stadium sedia ada di pinggir bandar Woolloongabba, asalnya dibina pada 1895 dan terakhir dibangunkan semula pada 2005, telah bergolak sejak rancangan itu disahkan pada November.

Presiden Jawatankuasa Olimpik Australia Ian Chesterman bulan lalu menunjukkan beliau tidak menyukai idea membina semula stadium berusia sebagai salah satu venue utama untuk Sukan Olimpik 2032.

Naib Presiden Antarabangsa Jawatankuasa Olimpik John Coates, yang memainkan peranan penting dalam membantu memperoleh Sukan Musim Panas untuk Queensland, juga menawarkan alternatif kepada Gabba.

“Kami telah memberitahu jawatankuasa kajian kita harus meninggalkan Gabba dan kita harus mencari tapak lain untuk acara atletik,” kata Coates kepada media tempatan bulan lalu.

Coates mencadangkan upacara pembukaan diadakan di Stadium Suncorp 52,000 tempat duduk, dahulunya dikenali sebagai Lang Park, dan acara atletik di stadium QSAC 48,000 tempat duduk mengikut konsep “Norma Baru” IOC yang bertujuan mengelakkan melebihi belanjawan bagi bandar tuan rumah.

Kerajaan Miles rupa-rupanya telah menerima nasihat itu, walaupun kajian Quirk mencatatkan isu pengangkutan dan logistik bermakna “Stadium QSAC tidak mewakili nilai wang.”

Mengikut rancangan asal tawaran, kerajaan negeri Queensland mendedahkan pembinaan semula Gabba $1.7 bilion yang akan memaksa kriket dan pasukan Liga Bola Sepak Australia Brisbane Lions berpindah dari 2025 hingga 2030.

Pecut menunjukkan kos meningkat selepas anggaran rancangan melebihi tiga kali ganda asalnya.

Brisbane memenangi hak menjadi tuan rumah Sukan Olimpik 2032 pada Julai 2021 di bawah pimpinan Perdana Menteri negeri Annastacia Palaszczuk. Palaszczuk yang lama berkuasa meletak jawatan pada Disember disebabkan penurunan sokongan awam dan digantikan bekas timbalannya Miles, yang melancarkan kajian terhadap Sukan Olimpik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.