Pengajaran daripada pilihan raya Rusia yang diramalkan memberi Putin enam tahun lagi kuasa

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Tiada siapa yang terkejut, Presiden Vladimir Putin memastikan enam tahun lagi berkuasa dalam kemenangan tanpa pertikaian yang diramalkan dalam pilihan raya yang berlaku di tengah-tengah penindasan paling keras terhadap pembangkang dan kebebasan bersuara sejak zaman Soviet.

Tiga hari mengundi, di mana menghadapi tiga pesaing boneka tetapi tiada satu pun menawarkan pilih rakyat pilihan sebenar, berjalan dengan hampir tiada pemantauan bebas dan ditandai dengan tahap tekanan yang belum pernah dilihat dalam pilihan raya sebelum ini. Itu meninggalkan sedikit ruang untuk protes, tetapi sesetengah orang Rusia masih cuba melawan pihak berkuasa.

Beberapa pengambilan utama dari pilihan raya:

PUTIN BERADA DI BAWAH KAWALAN PENUH TERHADAP PILIHAN RAYA

Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat mengatakan Putin menerima 87.28% undian, nombor tertinggi untuk mana-mana presiden dalam . Ia mengatakan kadar keluaran ialah 77.44% daripada pengundi yang layak, juga yang terbesar. Yang lain dalam kertas undian semuanya mendapat angka satu digit, dan calon anti-perang tidak dibenarkan bertanding.

Agensi berita negara RIA Novosti mengatakan undian “seperti dijangka … berlangsung dalam suasana persatuan negara yang belum pernah berlaku sebelumnya.”

Tiada video daripada kamera litar tertutup di stesen mengundi yang menggambarkan penipuan undian atau mengisi balik undian -– akses ke rakaman itu lebih ketat dari pada pilihan raya sebelumnya -– dan hampir tiada pemerhati bebas yang hadir untuk mendokumenkan ketidakteraturan.

Tetapi masih ada intimidasi pengundi, menurut Golos, pengawas pilihan raya bebas terkemuka Rusia, menyatakan ia menerima laporan warga telah ditekan untuk mengundi di lebih 60 wilayah Rusia. Ahad lalu, pengundi dicari di stesen mengundi, dan sesetengah melaporkan polis memeriksa undian mereka sebelum dilangkahkan atau mengintip bahu mereka semasa mengisi.

“Tiada apa yang berlaku pada skala seperti itu dalam pilihan raya di Rusia sebelum ini,” kata Golos dalam kenyataan Isnin.

A total of 89 orang telah ditahan Ahad di 22 bandar, kata OVD-Info, kumpulan hak yang memantau penangkapan politik.

Putin berusia 71 tahun “memilih untuk menunjukkan kuasanya kepada lawan-lawannya,” kata pakar politik Abbas Gallyamov, bekas penulis ucapan Putin.

Vandalisme juga dilaporkan di stesen mengundi, dengan cubaan pembakaran atau menuangkan tinta ke dalam balik undian. Ahad lalu, seorang wanita yang meletupkan bunga api di tandas stesen mengundi cedera. Sekurang-kurangnya 34 orang telah ditahan atas tuduhan vandalisme sepanjang akhir minggu, menurut portal berita bebas Rusia Verstka.

OPONEN TERKURUNG MASIH BERGELUT UNTUK PROTES

Kremlin telah menyekat kuat pembangkang Rusia dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Tokoh utama kini berada dalam penjara atau buangan di luar negara, dan kematian bulan lalu Alexei Navalny, lawan paling lantang Putin, menimbulkan lagi persoalan mengenai apa yang bakal menanti mereka.

Ahad lalu, sesetengah orang Rusia muncul di stesen mengundi di rumah dan luar negara pada tengah hari tempatan dan membentuk barisan panjang dalam strategi disokong oleh pemimpin pembangkang Alexei Navalny dan lawan Putin yang lain.

Pakar mengatakan taktik “Tenggang 12 Lawan Putin” akan menguji sejauh mana tokoh buangan pembangkang dapat meraih sokongan di tengah-tengah penindasan yang kebanyakannya menakutkan rakyat daripada mengadakan demonstrasi besar-besaran.

Kejayaannya sukar dinilai. Pasukan Navalny berkongsi gambar barisan di stesen mengundi Rusia dan kedutaan luar negara sebagai bukti banyak yang mematuhi seruan mereka. Wartawan dari Agensi Berita Antarabangsa (AP) dan media bebas lain berbual dengan pengundi di pelbagai lokasi yang mengesahkan mereka hadir untuk mengambil bahagian dalam protes.

Tetapi pegawai Rusia dan media negara mentafsir barisan itu menguntungkan mereka, mengatakan ia menunjukkan minat yang meningkat terhadap pilihan raya.

Protes ini tidak mungkin mempunyai implikasi langsung terhadap Kremlin dan hasil pilihan raya, tetapi ia menunjukkan bahawa “perlawanan senyap” seperti itu -– di dalam dan luar negara -– akan berterusan, kata Andrei Kolesnikov, felo senior di Pusat Rusia Eurasia Carnegie.

“Pesanan kepada manipulator politik telah disampaikan: ‘Kami di sini, ini wujud kami, kami tidak akan menyerah, kami bersedia menjadi kreatif menggunakan jendela peluang tak diduga (untuk protes)’,” kata Kolesnikov.

LANGKAH TIDAK POPULAR KEMUNGKINAN DI DEPAN

Dalam sidang akhbar selepas pilihan raya, Putin kelihatan santai, menurut Gallyamov, mungkin menyedari “ia telah menjamin masa depannya selama enam tahun ke depan.”

Menunjukkan keyakinannya, Putin bahkan merujuk kepada Navalny dengan nama -– sesuatu yang selama ini telah berusaha tidak lakukan di depan umum -– dan mendedahkan hari sebelum kematian lawannya, beliau menyokong idea melepaskan beliau dalam pertukaran tahanan.

Kemungkinan akan berlaku tempoh di mana pegawai akan mengambil rehat untuk meraikan kemenangan, kata Gallyamov, tetapi selepas itu, langkah tidak popular mungkin bakal diambil.

Selepas dipilih semula pada 2018, Putin terkenal menaikkan umur pekerja layak menerima penduduk, keputusan yang benar-benar tidak popular dan mencetuskan protes.

Keputusan dibuat sebelum pilihan raya tahun ini “untuk mengekalkan tutup kepada ketidakpuasan awam,” seperti mencegah kenaikan harga dan tidak mengumumkan pengerahan tentera lain untuk Ukraine, tetapi semua itu mungkin berubah kini, katanya.

Penindasan terhadap pembangkang juga dijangka berterusan.

Sesetengah pakar mencadangkan Putin mungkin menguji lagi komitmen NATO semasa penggal kelimanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.