Penerjun langit Wingsuit di Perancis dipenggal kepalanya oleh sayap pesawat beberapa saat selepas terjun dari kapal terbang: laporan

Seorang penerjun langit bersayap yang mempunyai lebih daripada 225 penerjunan di bawah ikat pinggangnya telah dipenggal kepalanya oleh sayap sebuah pesawat 20 saat selepas terjun dari pesawat di selatan Perancis pada Julai 2018, menurut laporan.

The Times of London melaporkan keterangan yang diberikan semasa perbicaraan pembunuhan pilot itu, yang sedang berlangsung di Montauban, Perancis, minggu ini.

Keterangan yang diberikan menunjukkan Nicholas Galy, 40 tahun, adalah salah seorang daripada dua penerjun langit yang terjun dari kira-kira 14,000 kaki di atas bandar Bouloc-en-Quercy daripada sebuah pesawat berenjin tunggal Pilatus pada Julai 2018.

Pilot pesawat itu, yang hanya dikenali sebagai Alain C, 64 tahun, menurun dengan cepat selepas kedua-dua penerjun langit berpakaian sayap terjun dari pesawat itu, mengejar mereka apabila mereka meluncur di langit.

Tetapi apabila pesawat itu mengejar para penerjun langit, sayap kiri memukul Galy, memenggal kepalanya, laporan tersebut.

Mayat Galy mendarat di padang selepas payung terjun kecemasannya terbuka.

Alain sejak itu didakwa atas tuduhan pembunuhan dan pendakwa rayuan mendakwa kesilapannya membawa kepada pemenggalan kepala.

Semasa perbicaraan itu, Alain berhujah bahawa dia tidak melakukan apa-apa kesalahan, sambil menambah bahawa Galy “tidak mengikuti laluan yang dijangka dan sepatutnya tidak pernah berada di laluan itu.”

Pilot itu kemudian berkata dia menyangka Galy lebih jauh ke selatan sedangkan dia sebenarnya selari dengan pesawat itu.

“Saya fikir laluan penerbangan saya masuk akal,” kata Alain. “Ini telah menjadi tragedi dalam hidup saya, tetapi saya tidak bersalah.”

Pilot itu juga berkata dia tidak memberi taklimat kepada para penerjun langit mengenai lompatan itu dan mengakui dia kehilangan jejak pasangan bersayap itu, menganggap dia telah jelas daripada mereka. Dia mencatat bahawa penerjun sayap biasanya tidak menurun banyak dan boleh berkonflik dengan pesawat.

Keterangan juga menunjukkan Alain mengendalikan pesawat dengan lesen tidak sah selepas melanggar sekatan akibat keadaan perubatan.

Jeanne Regagngon, pendakwa raya, mendakwa semasa perbicaraan bahawa Galy “adalah satu-satunya yang mematuhi peraturan tanpa kecuaian” pada hari itu dan sejak itu meminta mahkamah untuk hukuman digantung selama 12 bulan untuk pilot itu, ditambah denda sekurang-kurangnya $10,000 untuk majikannya.