Penerbangan penyelamat terbang membawa warga Amerika mendarat di Miami ketika keganasan geng meningkat di Haiti

(SeaPRwire) –   Semakin Haiti terjerumus ke dalam kekacauan selepas berminggu-minggu keganasan kumpulan, penerbangan penyelamat pertama berlepas dari dan mendarat di Miami Ahad petang, mengesahkan seorang pegawai Amerika Syarikat kepada .

Kesemua 47 penumpang di atas kapal diyakini warganegara Amerika Syarikat dan penerbangan itu hanya disediakan untuk mereka yang mempunyai pasport Amerika Syarikat, kata pegawai itu.

Penerbangan itu berlepas dari bandar Cap-Haïtien, kira-kira lima setengah jam perjalanan ke utara dari ibu negara Port-au-Prince, yang kebanyakannya di bawah kawalan .

mengumumkan penerbangan penyelamat itu Sabtu lalu, menyediakan pautan untuk permohonan bagi mereka yang ingin naik di atasnya. Ia memberi amaran bahawa warganegara Amerika Syarikat perlu mempertimbangkan penerbangan itu hanya jika mereka boleh sampai ke lapangan terbang Cap-Haïtien dengan selamat.

Ini berlaku beberapa hari selepas Kementerian Luar Negeri menyatakan tiada rancangan segera untuk mengevakuasi warganegara Amerika Syarikat, dengan mengutip banyak amaran untuk tidak pergi ke Haiti dalam empat tahun lepas.

Sementara itu, pertubuhan bukan kerajaan Project Dynamo sedang bekerja untuk menyelamatkan sekurang-kurangnya 40 orang Amerika melalui udara atau laut. Belum jelas sama ada mana-mana daripada orang ini ada di atas penerbangan penyelamat Ahad ini.

Jabatan Negara menyatakan mereka sedar sekurang-kurangnya beberapa ratus lagi warganegara Amerika masih terperangkap di Haiti.

Penerbangan Ahad ini datang selepas Amerika Syarikat menghantar pasukan tentera untuk meningkatkan keselamatan dan mengevakuasi kakitangan bukan penting di kedutaan Amerika.

Amerika Syarikat menghantar pasukan tentera minggu lepas untuk meningkatkan keselamatan di Kedutaan Amerika Syarikat dan nampaknya menafikan spekulasi bahawa pegawai kanan kerajaan Amerika Syarikat mungkin meninggalkan negara.

Kumpulan ganas telah beramai-ramai melalui Haiti dalam minggu-minggu kebelakangan ini, menyerang institusi penting dan menutup lapangan terbang antarabangsa utama. Kekecohan itu telah memaksa ramai rakyat Haiti ke ambang kelaparan dan meninggalkan lebih ramai lagi dalam keadaan yang semakin putus asa.

Kekerasan itu telah meninggalkan kerajaan Haiti dalam keadaan kacau bilau dan mendorong Perdana Menteri Ariel Henry untuk menjanjikan bahawa beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja majlis peralihan utama berada di tempat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.