Penemuan bahawa wanita Israel diserang secara seks oleh Hamas tidak membenarkan permusuhan, diplomat PBB kata

(SeaPRwire) –   menekankan keganasan jenayah seksual dalam konflik memperingatkan Israel pada Isnin bahawa mendapati “maklumat jelas dan meyakinkan” bahawa sesetengah tebusan yang diambil oleh Hamas semasa serangannya pada 7 Oktober di selatan Israel dikenakan keganasan seksual “tidak dengan apa cara sekalipun melegitimasi kemusuhan lanjut.”

“Sebenarnya, ia mencipta kewajipan kemanusiaan untuk gencatan senjata kemanusiaan bagi mengakhiri penderitaan yang tidak terperi oleh rakyat Palestin di Gaza dan membawa kepada pembebasan segera dan tanpa syarat bagi semua tebusan,” kata Pramila Patten kepada Majlis Keselamatan PBB di mana menteri luar negeri Israel juga duduk dan mendengar.

“Sambungan kemusuhan tidak boleh, dengan apa cara sekalipun, melindungi mereka,” katanya. “Ia hanya boleh mengekspose mereka kepada risiko keganasan lanjut, termasuk keganasan seksual.”

Patten berucap di mesyuarat majlis yang diminta dan dipanggil oleh Amerika Syarikat, United Kingdom dan Perancis untuk memberi tumpuan kepada laporan terbarunya, yang juga mendapati “asas-asas munasabah” untuk mempercayai Hamas melakukan rogol, kekejaman seksual, dan tindakan kejam dan tidak manusiawi yang lain terhadap wanita semasa serangan 7 Oktober yang membunuh kira-kira 1,200 orang dan membawa kepada 250 orang lagi dijadikan tebusan.

Dia memberitahu majlis bahawa 134 tebusan masih dalam tahanan dan lebih daripada 2 juta orang awam di Gaza “berkongsi nasib yang sama. Untuk kebajikan mereka, terdapat keperluan untuk gencatan senjata kemanusiaan sekarang.” Serangan berterusan Israel terhadap Hamas telah membunuh lebih 30,000 orang, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak, mengikut Kementerian Kesihatan Gaza.

Menteri Luar Israel Israel Katz berkata beliau datang ke majlis “untuk protes sekeras mungkin terhadap jenayah terhadap kemanusiaan” yang dilakukan oleh Hamas bagi menghalang dan menakut-nakutkan masyarakat Israel.

Beliau mengkritik dengan kuat kegagalan Majlis Keselamatan PBB dalam lebih 40 mesyuarat sejak 7 Oktober untuk mengutuk tindakan Hamas, dengan berkata badan paling berkuasa PBB perlu mengisytiharkan kumpulan ekstrimis itu sebagai pertubuhan pengganas dan menekan mereka untuk segera melepaskan tebusan.

Dalam kenyataan yang mengejutkan sesetengah diplomat, Katz memberitahu bahawa Isnin adalah permulaan bulan suci Muslim Ramadan dan berkata: “Izinkan saya mengambil peluang ini untuk memberkati saudara-saudara Muslim kita: Ramadan Kareem.” Yang bermaksud mempunyai Ramadan yang berkat atau murah rezeki.

“Hamas tidak bercakap bagi pihak dunia Muslim,” kata Katz, “dan kami meminta anda untuk mengutuk jenayah keganasan seksual yang dilakukan oleh barbar-barbar ini atas nama agama Muslim.”

Riyad Mansour, duta Palestin ke PBB, memberitahu majlis bahawa Muslim seluruh dunia sedang menyambut Ramadan tetapi “di Gaza, kematian dan penderitaan boleh dijumpai di mana-mana. Makanan dan harapan tidak boleh dijumpai di mana-mana.”

Beliau memberitahu majlis bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu tidak mahu gencatan senjata kerana “kemandirian politiknya memerlukan serangan untuk terus berterusan.”

Objektif Israel, kata Mansour, “kekal pemindahan paksaan rakyat kami dengan menjadikan Gaza tidak mampan.”

Beliau menyatakan harapan bahawa Majlis Keselamatan PBB, yang menunjukkan tindak balas “tanpa sebelumnya” terhadap laporan Patten dengan mengadakan mesyuarat dalam masa seminggu, akan bertindak sama terhadap laporan serangan seksual terhadap wanita dan gadis Palestin, lelaki dan budak-budak.

Saranan utama Patten adalah untuk menggalakkan Israel memberi akses kepada ketua hak asasi manusia PBB dan Suruhanjaya Bebas Antarabangsa bagi Siasatan Wilayah Palestin dan Israel “untuk menjalankan siasatan penuh ke atas dakwaan pelanggaran” oleh Hamas.

Mansour berkata Palestin akan menyambut siasatan ini dan mencabar Israel “untuk membuat pengumuman sambutan yang serupa.” Beliau juga menjemput Patten melawat Gaza dan melihat sendiri nasib rakyat Palestin.

Patten memberitahu majlis bahawa ketika beliau melawat Tebing Barat beliau tidak menerima sebarang laporan rogol, tetapi contoh-contoh semasa tahanan kedua-dua lelaki dan wanita Palestin dibangkitkan.

Ini termasuk carian badan yang invasif, sentuhan tidak diingini kawasan intim, pukulan di kawasan genital, ancaman rogol ahli keluarga wanita terhadap lelaki, “dan pemeriksaan bogel tidak wajar dan paksaan bogel yang berpanjangan terhadap tahanan,” katanya.

Patten berkata beliau menimbulkan laporan ini dengan pihak berkuasa Israel, yang memberikan maklumat mengenai protokol mereka untuk mencegah tindakan sedemikian dan “menunjukkan kesediaan untuk menyiasat sebarang dakwaan pelanggaran.”

Beliau menyatakan kekecewaan “bahawa tindak balas segera kepada laporannya oleh sesetengah pelaku politik bukanlah membuka siasatan ke atas dakwaan yang dibangkitkan, tetapi sebaliknya menolak mereka secara terus melalui media sosial.” Beliau tidak menamakan mana-mana “pelaku politik” ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.