Penembakan Sekolah di Rusia Meninggalkan 1 Orang Meninggal, Beberapa Terluka

(SeaPRwire) –   Seorang gadis menembak beberapa rakan sekelasnya di sekolah Khamis, membunuh seorang dan mencederakan lima orang lagi sebelum membunuh dirinya sendiri, kata agensi berita negara dan pihak berkuasa.

Penembakan itu berlaku di sebuah sekolah di Bryansk, bandar di wilayah dengan nama yang sama yang terletak di Rusia, kata Jawatankuasa Siasatan Rusia.

Salah seorang yang cedera adalah dalam keadaan teruk, kata agensi berita negara Rusia RIA Novosti sa

Seorang pelajar berkongsi kepada RIA Novosti bahawa gadis itu membawa senjata api ke sekolah dalam tiub untuk membawa kertas. Dia memberitahu agensi berita negara itu bahawa apabila tembakan bermula, dua orang gadis, termasuk kembar adik perempuan pembunuh 14 tahun, berlari masuk ke dalam bilik darjah mereka.

Siasatan awal mendapati bahawa gadis bersenjata itu menembak senapang serbu ke arah rakan sekelasnya, kata Jawatankuasa Siasatan Rusia.

Video yang dikongsi oleh RIA Novosti menunjukkan kanak-kanak berlindung di dalam bilik darjah di sebalik pintu yang ditutup dengan meja dan kerusi yang dibalikkan.

Bapa pembunuh diambil untuk soal siasat sebagai saksi, kata RIA Novosti. Penyiasat mahu bertanya bagaimana anak perempuannya mendapat senjata api, saluran Telegram Shot melaporkan.

Pengetua sekolah juga sedang disoal siasat tentang bagaimana gadis itu berjaya membawa senjata itu ke sekolah dan tentang keadaan sistem keselamatan sekolah, lapor agensi berita negara Tass.

Pengerusi hak kanak-kanak presiden, Maria Lvova-Belova, berkata di salurannya Telegram bahawa beliau menyelia penjagaan kanak-kanak yang cedera. Pada bulan Mac, Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengeluarkan waran tangkap untuk Lvova-Belova dan untuk jenayah peperangan, menuduh mereka bertanggungjawab atas penculikan kanak-kanak dari Ukraine.

Kementerian Dalam Negeri Rusia berkata ia sedang menyiasat motif penembakan itu, yang tergolong dalam beberapa penembakan sekolah di negara itu baru-baru ini.

Pada September 2022, seorang penembak membuka api di sebuah sekolah di Rusia tengah, membunuh 17 orang dan mencederakan 24 orang lagi sebelum membunuh diri sendiri.

Pada April 2022, seorang lelaki membunuh dua kanak-kanak dan seorang kakitangan di pusat asuhan kanak-kanak juga di Rusia tengah.

Pada Mei 2021, seorang lelaki membuka api kepada pelajar di bekas sekolah tingginya di bandar Kazan, Rusia, membunuh sembilan orang termasuk tujuh kanak-kanak.

Pada 2018, seorang pelajar 18 tahun di Crimea yang diduduki Rusia membunuh 20 orang dalam penembakan beramai-ramai di kolej.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.