Penembakan maut meninggalkan 2 terbunuh, 2 cedera di Sandviken Pub berhampiran Stockholm

Dua orang terbunuh dan dua cedera dalam tembakan di sebuah bar di barat laut Stockholm, kata polis Jumaat, dalam keganasan maut terkini di Sweden.

Dalam satu kenyataan, polis berkata seorang lelaki dalam usia 20-an dan seorang lagi dalam usia 70-an meninggal dunia Jumaat akibat kecederaan dalam tembakan lewat Khamis di sebuah pub di Sandviken kira-kira 100 batu di barat laut Stockholm.

“Kami mengesyaki bahawa seorang sasaran dan tiga lagi berada di tempat kejadian untuk pelbagai sebab, tetapi tidak ada kaitan dengannya,” kata jurucakap Magnus Jansson Klarin kepada agensi berita Sweden TT. Dia menambah bahawa sasaran yang disyaki adalah antara dua yang meninggal dunia. Tiada tangkapan dibuat, kata polis. Tidak diketahui sama ada yang lain adalah pelanggan atau pekerja pub.

“Sudah cukup buruk geng menembak sesama sendiri hingga mati, tetapi apabila orang yang sama sekali tidak bersalah berakhir dalam barisan tembakan, ia benar-benar mengerikan,” kata Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson menurut TT.

Di halaman Facebooknya, pub itu berkata ia akan kekal ditutup sepanjang hujung minggu.

Persengketaan geng jenayah semakin menjadi masalah di Sweden, dengan peningkatan jumlah tembakan sambil lalu, letupan bom dan serangan grenad. Setakat ini tahun ini, telah berlaku 261 penembakan, 36 orang telah meninggal dunia dan 73 cedera.

Awal bulan ini, seorang budak lelaki berusia 13 tahun ditemui ditembak di kepala di hutan berhampiran rumahnya berdekatan Stockholm. Pendakwa raya Lisa dos Santos berkata Khamis bahawa kematiannya adalah contoh “keganasan geng kasar dan sama sekali merbahaya”.

Kekerasan dilaporkan dipicu oleh persengketaan dadah dan senjata antara dua geng, diketuai oleh seorang lelaki berkewarganegaraan Turki-Sweden yang tinggal di Turki dan bekas leftenannya.

Kerajaan tengah kanan Sweden telah mengetatkan undang-undang untuk menangani jenayah yang berkaitan dengan geng, sementara ketua polis Sweden berkata awal bulan ini bahawa geng yang berperang telah membawa “gelombang tanpa preseden” keganasan ke negara Scandinavia.