Penembak sekolah Finland berusia 12 tahun mendakwa dia dibuli: polis

(SeaPRwire) –   Seorang pelajar berusia 12 tahun yang disyaki membunuh rakan sekelasnya dan mencederakan dua orang lain di Finland memberitahu polis bahawa dia dibuli di sekolah, menurut pegawai pada hari Rabu, ketika sebuah negara yang terkejut dengan serangan itu mengadakan hari berkabung.

Suspek itu, pelajar darjah enam yang menghadiri sekolah di bandar Vantaa, hanya di luar Helsinki, ditangkap kurang daripada satu jam selepas penembakan pada pagi Selasa.

Penembak dan mangsa adalah rakan sekelas, kata polis.

“Motif tindakan itu telah didapati adalah membuli,” Jabatan Polis Eastern Uusimaa, yang menyiasat kes itu, berkata dalam kenyataan.

“Suspek telah mengatakan semasa soal siasat bahawa dia adalah sasaran membuli, dan maklumat ini juga telah disahkan dalam penyiasatan polis. Suspek telah dipindahkan ke sekolah Viertola pada awal tahun ini.”

Umur minimum tanggungjawab jenayah di Finland ialah 15 tahun, yang bermakna suspek tidak boleh ditangkap secara rasmi. Suspek yang lebih muda daripada 15 tahun hanya boleh disoal siasat oleh polis sebelum mereka diserahkan kepada pihak berkuasa kebajikan kanak-kanak.

Pada hari Rabu, bendera biru dan putih Finland dinaikkan separuh tiang dan berpuluh-puluh orang termasuk ibu bapa, guru dan rakan sekelas mangsa meletakkan bunga dan menyalakan lilin di lanskap berselimut salji berhampiran bangunan sekolah di mana serangan berlaku.

Polis berkata salah seorang gadis yang cedera mempunyai .

Budak lelaki yang mati terus selepas ditembak, kata polis. Suspek ditahan di kawasan Helsinki kurang daripada satu jam selepas penembakan dengan “senjata tangan berbentuk revolver” dalam miliknya. Senjata itu diluluskan kepada seorang sanak saudara suspek yang tidak dikenal pasti segera. Polis berkata dia mengaku kepada penembakan dalam perbicaraan polis awal.

Finland menyaksikan dua serangan sekolah besar yang membunuh pada tahun 2007 dan 2008. Berikutan itu, negara itu mengukuhkan undang-undang senjata api, menaikkan umur minimum pemilikan senjata api dan memberi polis kuasa lebih besar untuk melakukan semakan latar belakang individu yang memohon lesen senjata api.

Negara 5.6 juta itu mempunyai lebih daripada 1.5 juta senjata api berlesen, dan kira-kira 430,000 pemegang lesen, menurut Kementerian Dalam Negeri Finland. Memburu dan memiliki senjata api adalah tradisi yang dalam akar umbi di negara Eropah Utara yang jarang penduduknya ini, di mana amalan sasaran juga merupakan hobi yang meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.