Penduduk tempatan di Hawaii kembali ke tapak rumah yang musnah oleh kebakaran liar Lahaina Ogos

Dari luar kawasan terbakar di Lahaina, Jes Claydon boleh melihat runtuhan rumah sewaan di mana dia tinggal selama 13 tahun dan membesarkan tiga orang anak. Sedikit yang masih dikenali selain balang kaca laut yang berdiri di luar pintu depan.

Pada hari Isnin, pihak berkuasa akan mula mengangkat sekatan ke kawasan itu, dan Claydon berharap dapat mengumpul balang itu dan apa-apa cenderahati lain yang mungkin dia jumpai.

“Saya mahu kebebasan untuk hanya berada di sana dan menyerap apa yang berlaku,” kata Claydon. “Apa pun yang mungkin saya temui, walaupun hanya balang kaca laut itu, saya menantikan untuk mengambilnya. … Ia adalah secebis rumah.”

Pihak berkuasa akan mula membenarkan penduduk dan pemilik harta pertama kembali ke harta mereka di kawasan terbakar, ramai buat pertama kali sejak ia dimusnahkan hampir tujuh minggu lalu, pada 8 Ogos, oleh kebakaran hutan terburuk AS dalam lebih daripada satu abad.

Prospek untuk kembali telah menggerakkan emosi yang kuat dalam kalangan penduduk yang melarikan diri dalam kenderaan atau berjalan kaki ketika api dipacu angin melintasi Lahaina, ibu kota bersejarah bekas kerajaan Hawaii, dan mengatasi orang yang terperangkap dalam kesesakan lalu lintas cuba melarikan diri. Sesetengah mangsa melompat melepasi tembok laut dan berlindung dalam ombak ketika asap hitam panas menyekat matahari. Kebakaran hutan itu membunuh sekurang-kurangnya 97 orang dan memusnahkan lebih 2,000 bangunan, kebanyakannya rumah.

Rumah Claydon adalah rumah simen blok satu tingkat dicat warna tan merah, serupa dengan tanah merah di Lahaina. Dia boleh melihat harta itu dari sekatan Pengawal Kebangsaan yang menghalang orang yang tidak dibenarkan masuk ke kawasan terbakar. Beberapa dinding masih berdiri, dan sebahagian rumput hijau masih ada, katanya.

Pihak berkuasa telah membahagikan kawasan terbakar kepada 17 zon dan puluhan subzon. Penduduk atau pemilik harta pertama yang dibenarkan masuk semula – dikenali sebagai Zon 1C, di sepanjang Jalan Kaniau di bahagian utara Lahaina – akan dibenarkan kembali dalam lawatan diawasi pada hari Isnin dan Selasa antara 8 pagi dan 4 petang. Mereka yang layak boleh mengambil pas dari Jumaat hingga Ahad terlebih dahulu.

Darryl Oliveira, pentadbir interim Agensi Pengurusan Kecemasan Maui, berkata pihak berkuasa juga mahu memastikan mereka mempunyai ruang dan privasi untuk merefleksikan atau berkabung seperti yang difikirkan sesuai.

“Mereka menjangkakan sesetengah orang hanya mahu pergi untuk tempoh yang sangat singkat, beberapa minit untuk mengucapkan selamat tinggal dengan cara mereka kepada harta mereka,” kata Gabenor Hawaii Josh Green minggu lepas. “Yang lain mungkin mahu tinggal beberapa jam. Mereka akan sangat mengakomodasi.”

Mereka yang kembali akan dibekalkan air, naungan, stesen basuh, tandas mudah alih, penjagaan perubatan dan kesihatan mental, dan bantuan pengangkutan jika diperlukan. Kumpulan bukan untung juga menawarkan peralatan perlindungan diri, termasuk topeng muka dan baju lindung. Pihak berkuasa telah memberi amaran bahawa abu mungkin mengandungi asbestos, plumbum, arsenik atau toksin lain.

Walaupun sesetengah penduduk, seperti Claydon, mungkin ingin mencari perhiasan, gambar atau token lain kehidupan mereka sebelum kebakaran, pihak berkuasa menasihati mereka agar tidak menyisih abu itu kerana takut menimbulkan debu toksik yang boleh membahayakan mereka atau jiran mereka angin bertiup.