Penduduk Delta Mekong Vietnam berhijrah ke bandar raya disebabkan kebimbangan iklim

(SeaPRwire) –   Dao Bao Tran dan saudaranya Do Hoang Trung, kembar 11 tahun yang tumbuh di atas sebuah kapal rumah berkeretak di Delta Mekong, mempunyai impian. Tran suka K-pop, menonton video pada waktu malam untuk belajar bahasa Korea dan ingin melawat Seoul. Trung ingin menjadi penyanyi.

Tetapi harapan mereka “tidak realistik,” kata Trung: “Saya tahu saya akan berakhir pergi ke bandar untuk cuba mencari nafkah.”

Impian seperti itu cenderung memudar di selatan Vietnam’s Mekong, salah satu kawasan paling terdedah kepada bahaya di dunia.

Bagi mereka yang miskin, masa depan khususnya tidak pasti. Laporan perubahan iklim PBB pada tahun 2022 memberi amaran akan lebih banyak hujan lebat pada musim hujan dan kemarau pada musim kemarau. Pengeluaran air tanah dan pasir secara tidak mampan untuk pembinaan telah memperburuk keadaan. Dan dengan kenaikan aras laut yang menggerogoti tepi selatannya dan empangan yang menghalang Sungai Mekong di hulu, pertanian di delta subur itu semakin sukar. Sumbangannya kepada KDN Vietnam telah jatuh dari 27% pada tahun 1990 kepada kurang daripada 18% pada tahun 2019, menurut laporan tahun 2020 oleh Vietnam Chamber of Commerce and Industry.

Panggilan bandar, di mana pekerjaan kilang menjanjikan gaji yang lebih baik, sering terlalu sukar untuk ditolak bagi 17 juta penduduk rantau ini.

Ibu tunggal kembar, Do Thi Son Ca, meninggalkan untuk mencari kerja di Ho Chi Minh City tidak lama selepas kanak-kanaknya lahir. Beliau meninggalkan mereka bersama ibunya, Nguyen Thi Thuy berusia 59 tahun. Kerana tidak mampu membayar sewa tanah, keluarga kecil ini telah tinggal di kapal rumah kecil sejak itu.

Thuy menyewa bot lebih kecil untuk menjual daging dan bun kacang di pasaran terapung Cai Rang, yang terbesar di jenisnya di Delta Mekong. Dia bangun jauh sebelum fajar untuk mengukus bun dalam periuk logam di atas arang yang menyala dalam tengah bot, berdiri di buritan untuk menarik sepasang dayung besar untuk membuat jalan ke pasaran.

Pada hari yang baik dia boleh mendapatkan kira-kira $4 – hampir tidak cukup untuk menyediakan makanan. Kembar sudah melepas dua tahun sekolah apabila nenek mereka tidak mampu membayar yuran dan ibu mereka, berjuang di bandar, tidak dapat membantu juga. Kini bot rumah mereka di Sungai Hau, satu-satunya perlindungan mereka, memerlukan pembaikan mahal yang menelan belanja $170 sebelum musim hujan.

“Taufan menjadi lebih ganas,” kata Thuy. Pada musim hujan, hujan lebat boleh bermakna mengepam air dengan kuat supaya bot rumahnya tidak tenggelam. Banjir memaksa Thuy untuk memindahkan bot ke terusan lebih besar untuk mengelakkan pukulan jika dia kekal berlabuh di tebing, tetapi terusan lebih besar itu datang dengan risiko sendiri dalam bentuk ombak lebih besar.

Berpindah jauh dari Mekong ke bandar-bandar lebih besar atau bahkan ke luar negara untuk prospek yang lebih baik bukanlah sesuatu yang baru. Tetapi migrasi bersih – perbezaan antara orang yang berpindah keluar dari delta dan mereka yang berpindah masuk – lebih daripada tiga kali ganda selepas 1999. Pakar-pakar memberi amaran bahawa sebab-sebab orang berpindah adalah kompleks, dan sukar untuk mengetahui sejauh mana peranan perubahan iklim.

“Perubahan iklim adalah pemangkin dan peningkat untuk migrasi,” kata Mimi Vu, pakar penyeludupan dan migrasi berpangkalan di Ho Chi Minh City. Ia telah menjejaskan mata pencarian dan memperburuk ketidaksetaraan di rantau yang masih kurang membangun berbanding bahagian lain Vietnam, katanya. Rantau itu kekurangan asas pembangunan seperti kadar pelajar yang tinggi menamatkan sekolah menengah, akses konsisten kepada air bersih dan penjagaan kesihatan yang memuaskan.

“Setiap generasi masih berjuang,” katanya.

Dan berpindah ke bandar tidak menjamin apa-apa.

Ibu kembar bermula baru apabila berpindah ke Ho Chi Minh City, mendapat pekerjaan di kilang pakaian, berkahwin dan mempunyai bayi. Tetapi kedua-dua beliau dan suaminya akhirnya dipecat – antara ribuan pekerja di Vietnam kehilangan pekerjaan kerana pesanan luar negara yang rendah. Mereka kemudian berpindah balik ke kampung halaman suaminya. Ca, 34 tahun, tidak pernah menamatkan sekolah dan kini sedang mencari pekerjaan tetapi tidak tahu apa yang akan mereka lakukan seterusnya.

“Keluargaku miskin. Jadi saya tidak terlalu jauh memikirkan. Saya hanya berharap anak-anak saya dapat menerima pendidikan penuh,” katanya.

Untuk sementara dia tidak akan dapat membantu keluarganya dengan yuran sekolah atau pembaikan bot dan juga tidak melihat kanak-kanak untuk perayaan Tahun Baru Cina.

Vu, pakar migrasi, berkata pekerja lebih tua yang kembali ke kampung mereka selepas dipecat sering tidak mahu kembali ke bandar di mana mereka “telah melepaskan kanta mata merah jambu” dengan perjuangan harian.

Itu termasuk Pham Van Sang, 50 tahun, yang meninggalkan wilayah asal Bac Lieu untuk Ho Chi Minh City pada usia 20-an tahun selepas cuaca tidak menentu membuatkan menanam padi dan udang tidak lagi mampan.

Hari ini, beliau dan isterinya, Luong Thi Ut, 51 tahun, tinggal di bilik yang kira-kira 100 kaki persegi (9.2 meter), penuh dengan apa yang mereka perlukan untuk mengendalikan gerai makanan untuk pekerja kilang di bandar. Tawaran utama mereka adalah hidangan mi ikan gaya Mekong yang intens, yang menurutnya membawa pekerja kilang “keselesaan” dengan rasa kehidupan lama mereka.

Sang berkata dia terganggu oleh kenangan rumah, menjadi muda di luar bandar, menanam udang bersama keluarganya. “Saya sedih untuk generasi kanak-kanak dan cucu yang tidak mempunyai masa depan,” katanya.

Rancangan kerajaan Vietnam telah diluluskan untuk memperkukuh ekonomi pertanian rantau Mekong, yang menghasilkan kira-kira separuh beras negara dan penting untuk menyediakan makanan kepada negara-negara lain, seperti Indonesia dan Filipina juga. Ia termasuk mencuba teknologi baharu untuk mengurangkan pelepasan gas daripada beras sambil meningkatkan hasil dan keuntungan, mencipta lebih banyak perikanan dan kebun buah-buahan, dan membina lapangan terbang dan lebuh raya untuk menarik pelaburan asing.

Tetapi godaan Ho Chi Minh City – sebuah bandar raya sibuk dengan penduduk 9.3 juta orang, enjin kewangan Vietnam – sukar untuk ditolak bagi kebanyakan, terutamanya yang muda. Bahkan mereka di luar bandar melihat berpindah ke bandar, atau lebih baik lagi berpindah ke luar negara, sebagai cara terpantas keluar dari kemiskinan, kata Trung Hieu, 23 tahun.

Hieu tinggal di asrama yang dikongsi bersama lelaki muda lain dari delta. Beliau bekerja dua pekerjaan – shift 12 jam di kilang yang membuat bahagian farmaseutikal diikuti oleh jam yang dihabiskan menunggang motosikal untuk syarikat penghantaran teksi Vietnam. Dia menikmati sekolah dan ingin menjadi guru sastera, tetapi pendapatan keluarganya dari ladang di wilayah Dong Thap di Delta Mekong telah musnah selama bertahun-tahun. Apabila beliau menamatkan sekolah, keluarganya perlu memilih sama ada menghantarnya atau membenarkan adik perempuannya menamatkan sekolah.

Dia memilih untuk berpindah ke bandar supaya dia boleh menghantar wang ke rumah. “Adik saya sedang berjaya di sekolah, saya sangat gembira,” katanya.

Pada mulanya Hieu mendapati bandar menakjubkan dan merindui rumah, tetapi perlahan-lahan bandar itu tumbuh padanya. ‘Anda beransur-ansur beradaptasi, anda terus hidup,’ katanya. Dia sedang belajar bagaimana untuk maju di bandar: kerja keras, tetapi juga jaringan dan berkomunikasi.

Walaupun begitu, dia berharap suatu hari nanti dapat pergi ke kolej dan memenuhi impiannya menjadi guru, dan bekerja di sebuah sekolah di delta seperti yang dia dan adiknya belajar. Katanya ia akan membuatnya merasa lebih dekat dengan rumah.

“Semua orang ingin kembali ke tempat mereka dilahirkan dan dibesarkan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.