Pendokong mengatakan syarikat Mexico menjual minuman kesihatan haram daripada ikan terancam

(SeaPRwire) –   KOTA MEXICO (AP) — Pemerhati alam menuduh startup berpangkalan di Mexico pada Khamis lalu melanggar undang-undang perdagangan antarabangsa dengan menjual tambahan kesihatan yang dibuat daripada ikan totoaba yang terancam punah ke beberapa negara termasuklah Amerika Syarikat dan China.

Pendokong memberitahu Agensi Berita Associated Press (AP) mereka juga bimbang syarikat itu, The Blue Formula, mungkin menjual ikan yang ditangkap secara haram di alam liar.

Produk itu, yang syarikatnya terangkan sebagai “rahsia alam semulajadi yang terbaik”, ialah sachet kecil serbuk yang mengandungi kolagen diambil daripada ikan yang direka untuk dicampurkan ke dalam minuman.

Di bawah Konvensyen Perdagangan Antarabangsa bagi Fauna dan Flora Liar yang Terancam, di mana Mexico dan Amerika Syarikat kedua-duanya penandatangan, sebarang eksport untuk jualan ikan totoaba adalah haram, kecuali dibiakbakakan di dalam kurungan dengan permit khas. Sebagai spesies terlindung yang disenaraikan, import komersial juga haram di bawah undang-undang perdagangan Amerika Syarikat.

Kumpulan pemantau alam Cetacean Action Treasury mula-mula mencabar syarikat itu pada November lalu. Kemudian pada Khamis, gabungan pertubuhan alam sekitar — Pusat Kepelbagaian Biologi, Pertubuhan Pertahanan Sumber Asli dan Institut Kebajikan Haiwan — mengemukakan aduan bertulis kepada CITES.

The Blue Formula tidak segera menjawab permintaan AP untuk komen.

Syarikat itu mendakwa di laman webnya beroperasi “100%” secara lestari dengan mendapatkan ikan daripada Cygnus Ocean, ladang yang mempunyai permit untuk membiakbakakan ikan totoaba, dan menggunakan bahagian daripada keuntungan mereka untuk melepaskan semula sebahagian ikan yang dibiakbakakan ke alam liar.

Walau bagaimanapun, Cygnus Ocean tidak mempunyai permit untuk eksport komersial ikan yang dibiakbakakan mereka, menurut kumpulan alam sekitar.

Walaupun kesan ekologi membiakbakakan ikan totoaba di dalam kurungan jauh lebih kecil berbanding pemancingan liar, pendokong seperti Alejandro Olivera, wakil Pusat Kepelbagaian Biologi di Mexico, bimbang syarikat dan ladang itu boleh digunakan sebagai penutup.

“Tiada penguatkuasaan yang baik terhadap ketelusan ikan totoaba di Mexico,” kata Olivera, “jadi ia mudah digunakan untuk menyamar ikan totoaba liar.”

Pemancingan jala yang haram untuk ikan totoaba liar adalah salah satu punca utama kemusnahan ancaman haiwan vaquita porpoise yang sangat terancam, di mana kajian terbaru mencadangkan kurang daripada dua belas ekor mungkin wujud di alam liar.

Pemancingan jala didorong oleh harga yang sangat tinggi untuk kantung totoaba di China, di mana ia dijual sebagai kemewahan sehingga emas. Tambahan The Blue Formula menelan hampir RM400 untuk 200 gram.

Pada Oktober, Kastam dan Perlindungan Sempadan Amerika Syarikat merampas lebih daripada RM4 juta nilai kantung totoaba di Arizona, disembunyikan dalam penghantaran ikan beku. Kira-kira jumlah yang sama lagi disembunyikan di Hong Kong pada bulan yang sama, dalam perjalanan dari Mexico ke Thailand.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.