Pendidikan untuk kanak-kanak pelarian di Rwanda terancam kerana pemotongan pembiayaan PBB

Potongan dana PBB untuk pelarian yang tinggal di Rwanda sedang mengancam hak pendidikan kanak-kanak di lebih daripada 100,000 isi rumah yang telah melarikan diri daripada konflik dari pelbagai negara Afrika Timur untuk tinggal di lima kem.

Pelarian Burundi, Epimaque Nzohoraho, memberitahu Agensi Berita Associated Press pada Khamis bagaimana pentadbir sekolah anak lelakinya memberitahunya anak lelakinya “tidak perlu datang kembali ke sekolah,” kerana UNHCR telah berhenti membayar yuran sekolahnya.

Nzohoraho tidak tahu berapa banyak agensi PBB untuk pelarian (UNHCR) telah membayar, kerana dana secara langsung dibayar ke sekolah, tetapi dia “berharap pendidikan akan menyelamatkan masa depan anak lelakinya.”

Pada hujung minggu lepas, UNHCR mengumumkan potongan dana untuk makanan, pendidikan, perlindungan dan kesihatan kerana harapan untuk memenuhi keperluan dana $90.5 juta semakin berkurangan.

Jurucakap UNHCR Lilly Carlisle berkata bahawa hanya $33 juta yang diterima sehingga Oktober, dengan menambah bahawa “agensi tidak dapat menguruskan untuk memenuhi keperluan pelarian.”

Rwanda menganjur 134,519 pelarian — 62.20% daripadanya telah melarikan diri dari negara jiran Congo, 37.24% dari Burundi dan 0.56% dari negara-negara lain, mengikut data dari kementerian pengurusan kecemasan negara itu.

Di kalangan mereka yang terjejas ialah 553 pelajar sekolah pelarian layak untuk menghadiri sekolah asrama tahun ini, tetapi tidak akan dapat menyertai kerana had dana. UNCHR sudah menyokong 750 pelajar di sekolah asrama, kata Carlisle. Yuran sekolah suku tahunan untuk sekolah asrama di Rwanda ialah $80 mengikut garis panduan kerajaan.

Had dana juga menjejaskan pemindahan tunai makanan, yang berkurangan daripada $5 kepada $3 seorang pelarian sebulan sejak tahun lepas.

Chantal Mukabirori, pelarian Burundi yang tinggal di kem Mahama di timur Rwanda, berkata dengan kurangnya bekalan makanan, empat orang anaknya kelaparan dan enggan pergi ke sekolah.

“Adakah anda mengharapkan saya menghantar kanak-kanak ke sekolah apabila saya tahu tiada makanan?” soal Mukabirori.

Carlisle menggalakkan pelarian “untuk mencari pekerjaan untuk menyokong keluarga mereka,” tetapi sesetengah berkata ini sukar dilakukan dengan status pelarian.

Solange Uwamahoro, yang melarikan diri daripada keganasan di Burundi pada 2015 selepas rampasan kuasa gagal, berkata kembali ke negara yang sama di mana suaminya dibunuh mungkin satu-satunya pilihan.

“Saya tiada pilihan lain sekarang. Saya boleh mati kelaparan … sangat sukar mendapat pekerjaan sebagai pelarian,” kata Uwamahoro kepada AP.

Setiausaha kekal kementerian pengurusan kecemasan Rwanda, Phillipe Babinshuti, berkata pelarian yang dihoskan di Rwanda tidak boleh dilupakan berikutan peningkatan bilangan konflik dan krisis global.

Kesan pemotongan dana kepada pendidikan kemungkinan akan memburukkan kadar pendaftaran sekolah, di mana data UNHCR pada 2022 menunjukkan bahawa 1.11 juta daripada 2.17 juta kanak-kanak pelarian di Timur, Kepulauan dan Kawasan Afrika Besar tidak bersekolah.

“Kadar pendaftaran kasar berada pada 40% untuk pra-sekolah, 67% untuk sekolah rendah, 21% untuk sekolah menengah dan 2.1% untuk pendidikan tinggi. Walaupun data pra-sekolah dan sekolah rendah selari dengan trend global, kadar pendaftaran sekolah menengah dan tinggi masih jauh lebih rendah,” baca sebahagian laporan UNHCR.