Penderma dunia janji $2.1 bilion bantuan untuk Sudan yang dilanda perang untuk elak kebuluran

(SeaPRwire) –   PARIS (AP) – Pendonor dunia telah menjanjikan lebih daripada $2.1 bilion bantuan kemanusiaan untuk Sudan yang dilanda perang bagi mengelak kebuluran, kata Presiden Perancis Emmanuel Macron Isnin.

Macron bercakap pada akhir satu persidangan antarabangsa di Paris yang bertujuan untuk menaikkan sokongan bagi 51 juta orang. Bantuan itu akan pergi kepada makanan, air, ubat-ubatan dan keperluan penting yang lain, katanya, tanpa menyediakan jangka masa tertentu.

Utusan diplomatik utama, pegawai PBB dan agensi bantuan mendesak pihak berperang Sudan untuk berhenti menyerang orang awam dan membenarkan akses bagi bantuan kemanusiaan, dan meminta usaha perantaraan antarabangsa segera ke arah keamanan. Ahli masyarakat awam Sudan mengambil bahagian dalam persidangan Paris, tetapi tiada wakil tentera Sudan atau pasukan paramiliter saingannya diwakili.

Sudan jatuh ke dalam konflik pada April tahun lepas apabila ketegangan yang meresap antara tentera dan Pasukan Sokongan Cepat meletus ke dalam pertempuran terbuka di ibu negara, Khartoum, dan di tempat lain merata negara.

“Kebanyakan dunia telah tertumpu kepada krisis yang dijana di Timur Tengah. Walaupun perkembangan itu menghairankan, kecemasan nyawa dan mati lain yang dramatik sedang didorong ke dalam bayang-bayang,” Sekretari Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu António Guterres memberitahu wartawan selepas Majlis Keselamatan bertemu mengenai Sudan pada Isnin.

“Dunia lupa terhadap rakyat Sudan,” katanya.

Kempen kemanusiaan memerlukan kira-kira $2.7 bilion tahun ini untuk memberi makanan, penjagaan kesihatan dan bekalan lain kepada 24 juta orang di Sudan – hampir separuh penduduknya. Sehingga kini, pembiaya hanya memberi $145 juta, kira-kira 5%, mengikut pejabat kemanusiaan PBB, dikenali sebagai OCHA.

Selepas persidangan Isnin, Macron berkata, ‘’Kami hari ini berada pada 2 bilion euro ($2.1 bilion) untuk Sudan.” Daripada itu, sekitar 900 juta euro datangnya dari negara-negara EU, katanya.

Persidangan Isnin antara 58 negara juga menyeru kuasa-kuasa serantau berhenti membiayai perang Sudan. Tanpa menamakan mereka, Macron berkata, ’’Jumlah yang kami kumpul hari ini kemungkinannya kurang daripada semua wang yang dikumpul beberapa kuasa” untuk menjalankan konflik paksi di Sudan.

Lebih 14,000 orang telah terbunuh dan sekurang-kurangnya 33,000 cedera dalam perang setahun. Hampir 9 juta orang telah dipaksa melarikan diri ke kawasan lebih selamat di dalam Sudan atau ke negara jiran, mengikut PBB. Kelaparan, keganasan seksual terhadap wanita dan kanak-kanak dan pengusiran terus meresahkan dan kebanyakan infrastruktur negara – rumah, hospital dan sekolah – telah dikurangkan ke runtuhan.

“Kita tidak boleh membiarkan mimpi buruk ini tergelincir dari pandangan,” kata Guterres dalam mesej video ke persidangan Paris.

“Sudah tiba untuk menyokong rakyat Sudan. Sudah tiba untuk menyekat senjata,” tambahnya.

Menteri Luar Negeri Perancis Stephane Sejourne berkata tujuan persidangan adalah untuk menggerakkan pembiayaan kemanusiaan bagi membantu rakyat Sudan, yang menjadi mangsa kedua-dua “perang mengerikan” dan “ketidakpedulian antarabangsa.”

Pengurus Krisis Kesatuan Eropah, Janez Lenarcic, berkata blok 27 negara itu mahu memastikan Sudan tidak dilupakan ketika perang di Gaza dan Ukraine mendominasi berita antarabangsa.

“Rakyat Sudan, terperangkap dalam kecemasan ini, hampir sama sekali tidak kelihatan,” kata Lenarcic. Sudan telah berubah menjadi salah satu bencana kemanusiaan terburuk pernah di benua Afrika, tambahnya, dan berkata: “Ia menjadi tanggungjawab kita untuk tidak memalingkan muka.”

Presiden Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah Mirjana Spoljaric memberi amaran bahawa tindakan kemanusiaan semakin dipolitikkan di Sudan dan pekerja kemanusiaan berisiko nyawa untuk mendapatkan bantuan penting kepada orang.

“Mengutamakan kelebihan tentera tidak boleh dijalankan tanpa mengira kos manusia,” kata Spoljaric.

Amerika Syarikat dan Arab Saudi pada asalnya memimpin usaha untuk mencari jalan keluar berunding bagi konflik. Tetapi sejak Oktober, pertempuran terbenam oleh perang Israel-Hamas di Gaza, yang mengancam meluas ke konflik serantau lebih besar.

Pekerja bantuan pula memberi amaran bahawa Sudan sedang menuju kepada kematian beramai-ramai yang mungkin pada bulan-bulan akan datang. Rangkaian pengeluaran dan pengedaran makanan telah pecah dan agensi bantuan tidak dapat menjangkau rantau yang paling teruk dilanda.

Konflik juga ditandai dengan laporan meluas mengenai jenayah termasuk pembunuhan, pengusiran dan rogol, terutamanya di kawasan ibu negara dan rantau Darfur barat.

Sekurang-kurangnya 37% penduduk berada pada tahap krisis atau di atasnya menderita kelaparan, mengikut OCHA. Menyelamatkan Kanak-Kanak memberi amaran bahawa kira-kira 230,000 kanak-kanak, wanita hamil dan ibu baharu mungkin mati akibat kekurangan zat makanan pada bulan-bulan akan datang.

“Kelaparan merupakan realiti di Sudan,” kata Abdallah al-Dardari, pengarah serantau Program Pembangunan PBB.

Tentera, diketuai Jeneral Abdel-Fattah Burhan, dan RSF, diperintah Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo, telah membahagikan Khartoum dan bertukar tembakan sewenang-wenangnya. Pada 2021, Burhan dan Dagalo adalah sekutu yang tidak selesa yang memimpin rampasan kuasa tentera. Mereka menjatuhkan kerajaan awam antarabangsa yang diiktiraf yang sepatutnya memandu pemindahan demokratik Sudan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.