Pendakwaan balu presiden Haiti yang dibunuh dituduh serangan politik, kata peguam

(SeaPRwire) –   Peguam untuk isteri Presiden Haiti yang dibunuh Jovenel Moïse, yang dituduh dalam pembunuhan itu, memberitahu agensi berita pada Rabu bahawa beliau percaya tuduhan terhadap kliennya adalah bermotifkan politik.

Peguam berpangkalan di Amerika Syarikat, Paul Turner, berkata beliau terkejut dengan laporan media minggu ini yang merinci dakwaan terhadap Martine Moïse dan puluhan suspek lain termasuk bekas perdana menteri dan bekas ketua polis.

Beliau juga mempersoalkan sama ada laporan hakim itu benar atau telah diselesaikan, menyatakan bahawa pegawai kerajaan Haiti tidak menghubungi kliennya seperti yang diperlukan dan beliau serta peguam lain sedang menghubungi mereka untuk mendapatkan kejelasan.

“Jika terdapat sebab yang sah untuk bercakap dengan Martine … kami boleh membuatnya tersedia jika keadaan adil dan adil,” kata Turner, menambah bahawa beliau boleh bercakap secara dalam talian. “Atau kami boleh bertemu di AS di mana kami tahu tidak akan ada kebimbangan keselamatan.”

Turner berkata beliau percaya bukan semua orang yang terlibat dalam pembunuhan Julai 2021 di kediaman peribadi Jovenel Moïse telah ditangkap, dan Martine Moïse, yang cedera dalam serangan itu, serta anak-anaknya masih takut untuk nyawa mereka.

“Dia menafikan sebarang keterlibatan secara kategorik,” katanya.

Turner juga menuduh pentadbiran Haiti mengarahkan dakwaan itu.

“Apa yang mereka lakukan? Mereka dakwa lawan yang diduga. Ada persepsi bahawa dia akan atau mungkin bertanding pada masa depan,” kata Turner. “Tiada apa-apa yang lain membuat masa.”

Beliau berkata beliau tidak pernah bercakap tentang politik dengan kliennya dan tidak tahu jika dia merancang untuk bertanding bagi jawatan.

Jurucakap pejabat perdana menteri tidak menjawab mesej yang meminta komen.

Haiti berulang kali menangguhkan pilihan raya umum kerana negara itu bergelut dengan lonjakan keganasan geng dan menunggu penempatan pasukan polis Kenya yang disokong PBB yang tertangguh oleh proses undang-undang di negara Afrika Timur itu.

Laporan 122 muka surat yang dikeluarkan oleh hakim Haiti menyiasat pembunuhan itu mencatat bahawa bekas setiausaha agung Istana Kebangsaan, Lyonel Valbrun, memberitahu pihak berkuasa bahawa beliau menerima “tekanan kuat” dari Martine Moïse untuk meletakkan pejabat presiden di bawah perkhidmatan bekas perdana menteri Claude Joseph kerana beliau memerlukannya untuk “menganjurkan majlis menteri.”

Menurut laporan itu, Valbrun juga berkata bahawa dua hari sebelum suaminya dibunuh, Martine Moïse melawat Istana Kebangsaan dan menghabiskan hampir lima jam, dari 10 malam hingga 3 pagi, mengeluarkan “sesuatu barang.”

Laporan itu menyatakan bahawa dua hari selepas presiden dibunuh, Valbrun berkata Martine Moïse menghubunginya untuk memberitahu bahawa, “Jovenel tidak melakukan apa-apa untuk kita. Anda perlu membuka pejabat. Presiden memberitahu Ti Klod untuk mewujudkan majlis menteri; dia akan mengadakan pilihan raya dalam tiga bulan supaya saya boleh menjadi presiden, sekarang kita akan mempunyai kuasa.”

Ti Klod dipercayai merujuk kepada Claude Joseph, yang juga didakwa dalam kes itu. Beliau menolak dakwaan dan menuduh perdana menteri semasa “menggunakan” sistem kehakiman Haiti.

Kedua-dua Joseph dan Martine Moïse didakwa atas komplicity dan persatuan jenayah, manakala bekas ketua polis Haiti dan suspek lain didakwa atas tuduhan lebih serius termasuk pembunuhan.

Emmanuel Jeanty, peguam untuk Martine Moïse, berkata dalam surat kepada pegawai kehakiman tempatan dan dikongsi Rabu dengan AP bahawa jika laporan hakim itu benar, proses perundangan tidak diikuti.

Turner menambah bahawa Martine Moïse dijangka memberi keterangan dalam perbicaraan akan datang di AS, di mana pihak berkuasa persekutuan telah menuntut 11 suspek dalam kes itu. Sekurang-kurangnya tiga daripada mereka telah dihukum.

Sementara itu, lebih 40 suspek lain termasuk pegawai polis Haiti senior dan 20 bekas askar Colombia kekal dalam penjara di Haiti, menunggu perbicaraan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.