Pendakwa raya tuduh ‘Trump Argentina’ Javier Milei beberapa hari sebelum pilihan raya

Seorang pendakwa raya melancarkan kes jenayah Jumaat terhadap calon terdepan Argentina dalam pilihan raya presiden bulan ini, menuduh Javier Milei sengaja menyebabkan penurunan mata wang Argentina apabila beliau menggalakkan warganegara untuk tidak menyimpan dalam peso.

Milei mengecam langkah itu sebagai penganiayaan politik, hanya beberapa hari sebelum pengundian 22 Okt.

Presiden Alberto Fernández telah menyeru siasatan dalam aduan yang difailkan pada hari Rabu, dengan mengatakan bahawa calon populis sayap kanan itu cuba untuk menakutkan orang ramai dan bahawa tindakannya adalah “suatu penghinaan yang teruk kepada sistem demokratik.”

Pada hari Jumaat, Pendakwa Raya Franco Picardi merujuk kes jenayah kepada hakim persekutuan, berdasarkan tuduhan Fernández yang mendakwa Milei dan calon lain di tiket parti itu menghasut ketakutan orang ramai — tuduhan yang membawa hukuman penjara sehingga enam tahun. Hakim Persekutuan María Servini kemudian akan memutuskan sama ada terdapat bukti yang mencukupi untuk mendakwa.

Milei dianggap sebagai calon terdepan dalam pilihan raya 22 Okt, selepas menggoncangkan landskap politik Argentina apabila secara mengejut menerima undi terbanyak dalam pilihan raya peringkat awal Ogos yang secara meluas dilihat sebagai jajak pendapat besar-besaran terhadap pilihan pengundi.

Beliau menolak kes jenayah itu pada hari Jumaat, mencirikan pendakwa raya sebagai sekutu kerajaan dan mengatakan bahawa Picardi sedang “menganiayai pilihan politik yang paling banyak mengundi rakyat Argentina.”

Dalam satu siaran di media sosial, Milei menambah: “Tiada apa yang akan menghalang kemenangan besar yang akan kami berikan kepada mereka di peti undi.”

Dalam satu sidang akhbar awal minggu ini, Milei berkata mereka yang mengkritiknya cuba untuk “mencalarkan proses pilihan raya atau malah secara paksa mengharamkan kekuatan politik paling popular … kerana mereka tahu kami hanya beberapa mata jauhnya untuk memenangi.”

Dalam aduannya yang asal, Fernández menyebut temu bual radio pada hari Isnin di mana Milei mengesyorkan agar rakyat Argentina tidak memperbaharui deposit kadar tetap dalam mata wang tempatan, dengan mengatakan “peso adalah mata wang yang dikeluarkan oleh ahli politik Argentina, dan oleh itu ia tidak bernilai.”

Ahli lain parti libertarian Milei yang dikatakan sendiri, seorang calon untuk datuk bandaraya Buenos Aires, juga menyeru warganegara untuk menjatuhkan peso.

“Hari ini lebih daripada sebelumnya: Jangan simpan dalam peso,” tulis Ramiro Marra di media sosial pada hari Selasa.

Marra dan Agustín Romo, calon untuk badan perundangan wilayah Buenos Aires dalam parti Kemajuan Kebebasan Milei, juga dimasukkan dalam fail pendakwa raya.

Banyak pesaing Milei menyalahkannya atas penurunan tajam nilai peso, yang kehilangan 10 peratus nilainya sepanjang minggu lalu.

Kadar pertukaran tidak rasmi yang dikenali sebagai kadar biru, mencapai sehingga 1,050 peso kepada dolar AS pada hari Selasa, peningkatan mendadak daripada 880 peso minggu sebelumnya. Ia kemudiannya menyederhanakan peningkatan itu dan berakhir minggu itu pada sekitar 980 peso kepada dolar.

Kawalan modal yang ketat bermakna akses ke pasaran pertukaran asing rasmi, yang kini menetapkan harga dolar pada 367 peso, amat terhad.

Milei ialah calon anti-establishment yang lantang yang berkata bahawa jawapan kepada inflasi Argentina yang sangat tinggi, yang berjalan pada kadar sekitar 140% setahun, adalah mendolarisasikan ekonomi. Baru-baru ini beliau menunjukkan penurunan nilai peso yang tajam mungkin menguntungkan presidensi masa depannya.

“Semakin tinggi harga dolar, semakin mudah untuk mendolar,” kata Milei awal bulan ini.

Tinjauan menunjukkan Milei memimpin perlumbaan ke jawatan presiden walaupun beliau tidak kelihatan mempunyai undi yang mencukupi untuk memenangi tanpa pusingan kedua bulan depan.