Pendakwa raya Jerman siasat kemungkinan serangan ke atas pemimpin kanan AfD

Pendakwa raya Jerman berkata Khamis mereka telah memulakan siasatan ke atas dakwaan serangan ke atas pemimpin bersama parti kanan jauh Alternatif untuk Jerman di perhimpunan pilihan raya.

Tino Chrupalla diberi rawatan perubatan dan kemudian dibawa ke hospital tidak lama sebelum beliau dijadual berucap di perhimpunan pilihan raya di Bavaria pada hari Rabu.

Pendakwa raya Jerman di bandar Ingolstadt dan polis Jerman berkata dalam kenyataan bersama pada Khamis bahawa beberapa orang mengambil selfie bersama-sama dengan Chrupalla di acara pada hari Rabu, yang membawa kepada “sentuhan fizikal ringan.” Tiada petunjuk setakat ini bahawa Chrupalla diserang, menurut kenyataan itu.

Apabila Chrupalla berjalan ke arah pentas di mana beliau dijadual bercakap, beliau berkata bahawa beliau berasa “kesakitan di lengan atas.”

“Disebabkan ketidakselesaan perubatan selanjutnya, Encik Chrupalla dibawa ke klinik di Ingolstadt untuk rawatan perubatan. Kemerahan atau bengkak permukaan telah dikesan. Sebarang ujian tambahan yang telah dijalankan setakat ini berada dalam had normal,” kata kenyataan itu.

Maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa adalah berdasarkan akaun saksi, termasuk Chrupalla sendiri, pengawal peribadinya dan seorang wanita yang bertugas sebagai pengawal di acara tersebut.

Siasatan sedang berjalan dengan ujian darah tambahan, pemeriksaan selanjutnya pakaian yang dipakai Chrupalla di acara tersebut, pemeriksaan video dan foto, dan soal siasat saksi dijangka akan dijalankan.

Alternatif untuk Jerman, dikenali dengan singkatan bahasa Jermannya AfD, berkata dalam kenyataan bahawa Chrupalla telah meninggalkan Ingolstadt dan akan meneruskan rawatan perubatan lanjut. Semua pertemuan kempen pilihan raya yang dijadualkan di Bavaria dibatalkan.

Chrupalla, 48, telah menjadi salah satu daripada dua pemimpin AfD sejak 2019. Pemimpin bersama yang satu lagi ialah Alice Weidel.

Parti itu ditubuhkan pada tahun 2013, pada mulanya dengan fokus terhadap pakej penyelamatan zon euro. Ia mendapat kekuatan berikutan kedatangan sejumlah besar pelarian dan migran pada tahun 2015, dan pertama kali memasuki parlimen negara Jerman pada tahun 2017.

Tinjauan kebangsaan terkini telah meletakkannya di tempat kedua dengan sokongan sekitar tanda 20%, jauh lebih tinggi daripada 10.3% yang dimenanginya semasa pilihan raya persekutuan terakhir pada tahun 2021. Ia telah dibantu oleh muncul semula migrasi sebagai isu politik utama dan oleh frustrasi dengan dasar iklim dan tenaga kerajaan, serta inflasi tinggi.