Pendakwa raya dakwa jurucakap Parlimen Afrika Selatan disogok AS$135K, wig

(SeaPRwire) –   pejabat pendakwaan berkata Isnin mereka bercadang untuk menghadapi pertuduhan terhadap speaker parlimen dengan rasuah, mendakwa beliau telah menerima $135,000 dan wig sebagai rasuah selama tiga tahun ketika beliau merupakan menteri pertahanan.

Speaker Nosiviwe Mapisa-Nqakula belum ditangkap atau didakwa. Pejabat pendakwaan bercakap dalam perbicaraan mahkamah mengenai dakwaannya bahawa pihak berkuasa tidak memberitahu beliau dengan betul mengenai dakwaan atau mengikuti prosedur yang betul.

Hakim dijangka akan membuat keputusan mengenai penangguhan penangkapan lebih lanjut Isnin.

Dalam kertas mahkamah yang dikemukakan untuk perbicaraan itu, pejabat pendakwaan menyatakan Mapisa-Nqakula menerima 11 pembayaran berjumlah $135,000 antara Disember 2016 dan Julai 2019. Beliau meminta rasuah lagi sebanyak $105,000 tetapi tidak dibayar, kata pejabat pendakwaan.

Pada satu kejadian pada Februari 2019, Mapisa-Nqakula menerima lebih daripada $15,000 dan wig dalam satu perjumpaan di lapangan terbang antarabangsa utama negara, menurut kertas itu.

Orang yang didakwa membayar rasuah itu tidak dinamakan.

Pejabat pendakwaan memberi beliau peluang untuk menyerah diri di balai polis dan dibawa ke mahkamah untuk didakwa secara rasmi. Mereka berkata mereka tidak akan membantah beliau dibenarkan berbail.

Mapisa-Nqakula menafikan salah laku dan berkata beliau akan bekerjasama dengan pihak berkuasa selepas mereka menggeledah rumahnya di Johannesburg dan merampas bukti minggu lepas.

Beliau telah mengambil cuti daripada jawatannya sebagai speaker Parlimen. Sebelum ini beliau dituduh , tetapi siasatan parlimen telah ditangguhkan pada 2021. Kes ini muncul semula selepas pendedah datang ke hadapan tahun lepas, kata pejabat pendakwaan.

Kes beliau merupakan skandal rasuah terbaru yang menimpa parti pemerintah African National Congress, yang berhadapan pilihan raya negara penting pada 29 Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.