Pendakwa Guatemala ingin lucutkan kekebalan 5 hakim pilihan raya atas dakwaan penipuan

Pendakwa Guatemala untuk jenayah pilihan raya telah meminta Mahkamah Agung Keadilan untuk menarik balik imuniti lima hakim tertinggi autoriti pilihan raya negara supaya mereka boleh disiasat atas tuduhan penipuan yang dibuat oleh pemenang pilihan raya presiden 20 Ogos.

Ia adalah contoh terbaru pilihan raya yang diperhatikan sebagai bebas dan adil diseret ke mahkamah, walaupun Presiden terpilih Bernardo Arévalo memulakan peralihan rasmi dengan Presiden keluar Alejandro Giammattei.

Parti Kesatuan Harapan Negara bekas isteri pertama Sandra Torres menfailkan aduan penipuan selepas pilihan raya. Peguam parti itu Carlos López berkata 164 jumlah kawasan menggandakan undi. Parti mahu hakim Mahkamah Agung Pilihan Raya disiasat kerana didakwa tidak menjalankan tugas mereka.

Kemudian hari Selasa, Mahkamah Agung Pilihan Raya memberi Arévalo dan rakan sepasukannya Karin Herrera kelayakan secara rasmi menjadikan mereka presiden terpilih dan naib presiden terpilih.

“Semasa minggu terakhir kami telah menjalani analisis menyeluruh antara pengesahan proses pilihan raya dan cabaran yang masih ada,” kata presiden tribunal Irma Palencia. Beliau menyeru orang ramai menghormati kedaulatan undang-undang, pemisahan kuasa dan hak sivil semua rakyat Guatemala.

Arévalo memuji hakim-hakim sebagai benteng terhadap percubaan untuk mengganggu pilihan raya dan “pertahanan tengah nilai-nilai demokratik negara.”

“Rakyat sudah tentukan, rakyat sudah undi dan rakyat menang,” kata Herrera. “Itulah yang perlu dihormati.”

Pada hari Isnin, Arévalo dan Giammattei mengadakan mesyuarat peralihan pertama mereka dengan Setiausaha Agung Pertubuhan Negara-Negara Amerika Luis Almagro hadir. Giammattei membuat komen paling langsung sejak pilihan raya, dengan mengatakan “Dr. Arévalo akan menjadi presiden seterusnya untuk parti Benih yang memenangi pilihan raya.”

Arévalo sebelum ini menuduh kuasa dalam kerajaan Giammattei cuba melakukan rampasan kuasa untuk menghalangnya mengambil alih kuasa. Pemimpin misi pemerhatian pilihan raya Pertubuhan Negara-Negara Amerika berkata usaha undang-undang sejak pilihan raya kelihatan bertujuan menghalang Arévalo menjadi presiden.

Pada hujung minggu, Mahkamah Agung Pilihan Raya menghalang penggantungan parti Pergerakan Benih Arévalo, yang datang atas permintaan pendakwa. Mereka mendakwa terdapat salah laku dalam pengumpulan tandatangan yang diperlukan bertahun-tahun lebih awal untuk mendaftarkan parti itu, sesuatu yang Arévalo sendiri telah melaporkan kepada pihak berkuasa sebelum pilihan raya.