Pendaki gunung AS, pemandunya terbunuh selepas tanah runtuh melanda gunung Tibet

Seorang pendaki gunung Amerika dan pemandunya yang berasal dari Nepal terbunuh selepas salji runtuh menuruni cerun gunung Tibet pada hari Sabtu, sementara seorang lagi pendaki gunung Amerika dan pemandu masih hilang, menurut laporan media Cina.

Anna Gutu, 32, dan Mingmar Sherpa berada di Gunung Shishapangma apabila salji runtuh pada ketinggian kira-kira 25,000 dan 26,000 kaki, menurut Agensi Berita Xinhua milik negara. Agensi berita itu menyatakan pasangan tersebut disahkan meninggal pada hari Ahad.

Pendaki gunung Amerika dan pemandu Nepal yang masih hilang dikenal pasti sebagai Gina Marie Rzucidlo dan Tenjen Sherpa, menurut saluran berita itu.

Karma Geljen Sherpa, seorang lagi pemandu gunung dari Nepal, cedera parah dan diiringi turun gunung oleh penyelamat. Dilaporkan beliau berada dalam keadaan stabil.

Ketika dua salji runtuh pada ketinggian tinggi itu, sejumlah 52 pendaki dari pelbagai negara, termasuk AS, Britain, Jepun dan Itali, sedang mencuba mendaki puncak gunung, puncak ke-14 tertinggi di dunia itu. Gunung setinggi 26,335 kaki di atas paras laut itu terletak di dalam wilayah Cina.

Keadaan salji di Shishapangma sejak itu telah menggantung semua aktiviti mendaki.

Perjalanan merentasi Himalaya meningkat pada bulan Oktober selepas berakhirnya musim monsun hujan, walaupun pakar telah memberi amaran bahawa perubahan iklim telah meningkatkan risiko salji runtuh di rantau ini.

Sekurang-kurangnya 120 orang di Himalaya India terbunuh akibat salji runtuh dalam tempoh dua tahun yang lalu.

Tenjen Sherpa, 35, yang masih hilang itu adalah sebahagian daripada pasukan yang memecah rekod mendaki kesemua 14 puncak tertinggi dunia dalam masa terpantas pada bulan Julai. Dia sedang berusaha menjadi pendaki termuda yang mendaki kesemua 14 puncak dua kali.