Pendaki gunung AS, pemandu Nepal maut selepas tanah runtuh melanda gunung Tibet

Pendaki gunung Amerika Anna Gutu dan pemandu Nepal Mingmar Sherpa disahkan meninggal dunia Ahad selepas tanah runtuh melanda lereng gunung Tibet, sementara dua yang lain masih hilang, menurut laporan media Cina.

Tanah runtuh melanda Gunung Shishapangma Tibet pada petang Sabtu kira-kira 25,000 kaki dan kira-kira 26,000 kaki ketinggian, menurut agensi berita milik negara Xinhua.

Dua yang lain, pendaki gunung Amerika Gina Marie Rzucidlo dan pemandu gunung Nepal Tenjen Sherpa hilang, agensi berita itu berkata. Sherpa adalah separuh daripada duo yang memecahkan rekod untuk pendakian paling cepat 14 gunung lebih daripada kira-kira 26,000 kaki tinggi pada bulan Julai tahun ini. Dia mahu menjadi pendaki termuda untuk menawan kesemua 14 puncak dua kali.

Tanah runtuh itu juga mencederakan pemandu gunung Nepal Karma Geljen Sherpa dengan teruk, yang diiringi turun gunung oleh penyelamat dan kini dalam keadaan stabil.

Sejumlah 52 pendaki dari pelbagai negara termasuk AS, Britain, Jepun, dan Itali sedang mencuba mendaki ke puncak gunung ketika tanah runtuh melanda, kata Xinhua.

Aktiviti mendaki di Shishapangma sejak itu digantung kerana keadaan salji.

Shishapangma adalah gunung ke-14 tertinggi di dunia, pada lebih 26,335 kaki di atas paras laut.

Oktober adalah masa yang popular untuk meneroka Himalaya kerana selepas musim hujan, tetapi pakar telah memberi amaran bahawa perubahan iklim telah meningkatkan risiko tanah runtuh di rantau ini.

Sekurang-kurangnya 120 orang di Himalaya India terbunuh akibat tanah runtuh dalam tempoh dua tahun lalu.