Pencuri bersiri dalam jenayah rampasan $1 juta ditangkap kerana Apple AirTag dapat 6 tahun penjara

Lelaki di sebalik pecah rumah dan mencuri barangan bernilai lebih daripada AS$1 juta telah ditangkap selepas Apple Airtag membawa polis ke lokasinya, menurut pegawai di United Kingdom.

Polis Surrey di United Kingdom berkata bahawa Mari Dinjaku berusia 38 tahun akan menghadapi enam tahun penjara kerana siri pecah rumah pada lewat 2022 hingga 2023. Dia mengaku bersalah kepada tuduhan pecah rumah semasa perbicaraan mahkamah pada 21 Ogos.

Pegawai berkata bahawa sebuah beg hijau zamrud, pakaian, dan barang kemas dicuri semasa pecah rumah pada 5 Januari di Woking, terletak 22 batu ke utara London. Walau bagaimanapun, Apple AirTag diletakkan dalam beg itu, membawa polis ke lokasi Dinjaku.

Beberapa pakaian designer, beg tangan, dan barang kemas juga dijumpai di dalam rumah Dinjaku apabila polis pergi untuk menangkapnya.

PEGAWAI TEXAS GUNAKAN CIRI APPLE AIRTAG UNTUK BANTU MENJEJAKI BEG TANGAN HILANG: LAPORAN

Selepas pemeriksaan lanjut rumah itu, walkie-talkie, dokumen palsu, jumlah wang tunai yang banyak, sarung tangan dan penutup muka, dan 15 telefon bimbit dijumpai.

Salah satu telefon bimbit, polis berkata, secara forensik dikaitkan dengan Dinjaku dan meletakkannya di kawasan pecah rumah pada bulan Januari.

APPLE AIRTAGS, BERTUJUAN UNTUK MEMBANTU ANDA MENJEJAKI BARANG ANDA, TELAH MENJADI ALAT PENGIKUT DAN PENJENAYAH

Menggunakan bukti yang dikumpul di rumah Dinjaku, polis juga mengaitkannya dengan dua kereta berhampiran rumahnya, di mana salah satunya dikaitkan dengan pecah rumah kedua di Farnham pada Disember 2022.

Sebuah kereta dicuri semasa pecah rumah Disember 2022 serta dua peti besi dengan barang kemas, dipercayai mempunyai nilai gabungan melebihi £350,000, atau lebih daripada AS$440,000.

Polis berkata lelaki itu juga dikaitkan dengan dua pecah rumah lain dan didakwa dengan konspirasi untuk melakukan pecah rumah antara Mac 2022 dan Januari 2023.

Polis berkata bahawa anggaran kerugian keseluruhan daripada tiga kes pecah rumah yang melibatkan Dinjaku adalah melebihi £800,000, atau AS$1 juta.