Pencarian Anggota Tentera Laut AS yang Hilang di Laut Arab Ditamatkan

(SeaPRwire) –   Pencarian untuk dua anggota Navy SEAL Amerika Syarikat yang hilang di Laut Arab pada awal bulan ini telah ditangguhkan, Komande Pusat Amerika Syarikat mengumumkan Ahad.

SEAL tersebut sedang mengejar bekalan senjata yang dihantar kepada pemberontak Houthi di Yemen. Seorang pegawai Amerika Syarikat sebelum ini mengesahkan kepada Digital bahawa SEAL sedang cuba menaiki kapal yang disyaki menyamar sebagai kapal yang mungkin menyeludup senjata.

Dua anggota pasukan khas itu sedang memanjat tangga di atas kapal ketika menjalankan misi di Laut Arab apabila ombak besar menolak salah seorang ke laut. SEAL kedua terjun ke laut mengikut protokol Navy SEAL untuk membantu rakan yang berada dalam kesusahan dan kedua-duanya hilang.

“Kami mengumumkan bahawa selepas pencarian meluas selama 10 hari, dua anggota Navy SEAL Amerika Syarikat kami yang hilang tidak ditemui dan status mereka telah ditukar ke mati,” kata Komande Pusat Amerika Syarikat dalam kenyataan, sambil menambah bahawa mereka kini menjalankan operasi pemulihan.

Platform udara dan laut dari Amerika Syarikat, Jepun, dan Sepanyol terus mencari lebih daripada 21,000 kilometer persegi untuk mencari SEAL yang hilang.

Pusat Meteorologi dan Oceanografi Armada, Arah Kawalan Wilayah Atlantik Lautan Amerika Syarikat, Institut Oceanografi Universiti San Diego – Scripts, dan Pejabat Penyelidikan Lautan Amerika Syarikat – menyokong oceanografi juga membantu dalam pencarian, kata Komande Pusat Amerika Syarikat.

“Kami berkabung atas kehilangan dua pejuang Khas Tentera Laut kami, dan kami akan selamanya menghormati pengorbanan dan contoh mereka,” kata Jeneral Michaele Erik Kurilla dalam kenyataan. “Doa kami bersama keluarga, kawan-kawan SEAL, Tentera Laut Amerika Syarikat, dan seluruh komuniti Operasi Khas pada masa ini.”

Nama-nama SEAL yang hilang tidak didedahkan kerana notifikasi keluarga masih berterusan.

Serbuan SEAL pada 11 Januari menandakan penangkapan terbaru oleh Tentera Laut Amerika Syarikat dan sekutunya terhadap bekalan senjata yang dihantar kepada pemberontak, yang telah melancarkan siri serangan kini mengancam perdagangan global di Laut Merah dan Teluk Aden atas peperangan Israel di Jalur Gaza. Komponen peluru berpandu yang dirampas termasuk jenis yang kemungkinannya digunakan dalam serangan tersebut.

Tentera Laut Amerika Syarikat akhirnya menenggelamkan kapal yang membawa senjata itu selepas menganggap ia tidak selamat, kata Komande Pusat.

Digital’s Danielle Wallace dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.