Penat dengan harga tiket melambung? Yungblud akan mengadakan festival musiknya sendiri

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — Yungblud yang bosan dengan harga tiket yang terlalu mahal, sedang meluncurkan festival muziknya sendiri yang lebih terjangkau.

Bludfest akan berlangsung pada 11 Ogos di Milton Keynes Bowl yang terkenal, yang dahulu pernah menjadi tuan rumah artis seperti Green Day di Buckinghamshire, England, barat laut London.

Yungblud, nama sebenarnya Dom Harrison, berpendapat bahawa festival sekarang “tidak mewakili ramai orang” — jadi dia sedang memperbaikinya dengan menetapkan harga tiket Bludfest pada 49.50 paun (kira-kira RM330).

“Ia seperti caj tiket yang besar, harga yang kebanyakannya sebenarnya tidak akan pergi kepada artis,” katanya dalam satu temubual baru-baru ini dengan Associated Press.

Dia menambah bahawa festival muzik seharusnya tentang “bersenang-senang dan membuat kenangan” dan bukannya menjadi tidak dapat dijangkau.

Mengiringinya pada carta ialah The Damned, duo Soft Play, Nessa Barrett, Lola Young dan Jazmin Bean. The Damned juga akan beraksi dalam slot “ikon”. Tiket acara akan dijual pada 22 Mac.

Yungblud berhasrat untuk membuat “dunia fizikal” untuk dirinya dan pangkalan peminatnya, dan seterusnya “sesiapa saha yang mahu datang”.

Bintang British itu juga menawarkan pilihan “Buat Kawan” untuk peminat yang datang seorang. Anda boleh berbual terlebih dahulu di saluran Discord, atau pergi ke khemah yang ditetapkan untuk bertemu orang secara peribadi.

Dan dia berharap dapat meluaskannya keluar UK jika berjalan lancar, membawa konsep ini ke rantau yang berbeza di seluruh dunia.

Selain Bludfest, Yungblud juga sedang mengerjakan album baharu, keempatnya. Pada masa lalu dia menulis tentang kegelapan dan depresi, tetapi katanya album ini mempunyai nada yang lebih positif.

“Aku pernah bernyanyi tentang perkara-perkara yang benar-benar menyakitiku pada awalnya. Dan album baharu ini membalikkan dan ia tentang cahaya. Ia tentang mahu hidup dan mahu bersama kawan-kawan saya dan berfikir saya boleh melaluinya kerana orang-orang ini telah memberi saya beberapa harapan,” katanya.

Dan ia bukan saha kawan-kawannya yang memberi harapan — ia juga peminat-peminatnya.

“Saya benar-benar mempunyai iman yang kuat dalam kemanusiaan saya kerana saya melihat orang setiap hari dan saya lihat apa yang mereka lakukan antara satu sama lain di persembahan saya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.