Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan bertemu dengan diplomat China dalam usaha untuk menyejukkan hubungan AS-China

Penasihat Keselamatan Negara Jake Sullivan bertemu dengan diplomat China di Malta pada hujung minggu sebagai sebahagian daripada usaha Amerika Syarikat untuk menyejukkan hubungan tegang dengan Beijing.

Sullivan bertemu dengan Menteri Luar China Wang Li di Malta pada Sabtu dan Ahad. Pejabat Sullivan berkata pertemuan itu adalah sebahagian daripada usaha berterusan untuk mengekalkan saluran komunikasi terbuka.

Kedua-dua belah pihak – yang bertemu awal tahun ini di Vienna – dikatakan telah mempunyai perbincangan yang “jujur, substantif dan konstruktif”, membina ke atas perbincangan yang diadakan oleh Presiden Biden dengan Presiden Xi Jinping di Bali, Indonesia pada bulan November lalu.

Sullivan dan Wang dilaporkan membincangkan isu-isu utama dalam hubungan dwihala AS-China, isu-isu keselamatan serantau dan global, perang Rusia terhadap Ukraine, dan Selat Taiwan, antara isu-isu lain.

Terdapat juga tanda-tanda “terhad” bahawa komunikasi tentera yang terputus antara kedua-dua belah pihak mungkin mula dipulihkan, menurut pegawai pentadbiran Biden kanan.

Pegawai China tidak mengulas mengenai prospek komunikasi tentera ke tentera, yang diputuskan berikutan lawatan pada Ogos 2022 oleh bekas Speaker Dewan Perwakilan Rakyat AS Nancy Pelosi ke Taiwan yang membuat China marah.

Mesyuarat Sullivan dengan Wang adalah yang terkini dalam siri perbincangan peringkat tinggi antara pegawai AS dan China yang datang di tengah-tengah satu siri kekacauan dalam barisan kepimpinan tertinggi kerajaan China, termasuk kehilangan menteri pertahanan Li Shangfu, dan goyah dalam ekonomi negara itu yang menyebabkan kebimbangan di ibu negara asing.

Amerika Syarikat memberitahu China bahawa ia bersedia untuk bekerjasama dalam anti-dadah, AI, dan perubahan iklim walaupun ia menyuarakan kebimbangan tentang sokongan China yang tidak dinyatakan untuk Rusia dan Beijing baru-baru ini menghantar jet pejuang merentasi garis tengah sensitif Selat Taiwan, menurut pegawai AS itu.

Wang memberi amaran kepada Amerika Syarikat bahawa isu Taiwan adalah “garis merah pertama yang tidak dapat dilalui dalam hubungan AS-China”, menurut kenyataan kementerian luar China. China mendakwa pulau yang memerintah sendiri itu sebagai wilayahnya sendiri.

Biden bulan ini menyatakan kekecewaan bahawa Xi melepas kemuncak pemimpin Kumpulan 20 di India, tetapi berkata beliau akan “dapat bertemu dengannya.” Peluang seterusnya yang mungkin untuk Biden mengadakan perbincangan dengan Xi ialah persidangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik di San Francisco pada November, di mana penasihat AS selama berbulan-bulan berharap untuk mengadakan pertemuan sedemikian.