Pemimpin Yahudi Itali mengutuk penggunaan kutipan seorang mangsa Holocaust oleh kumpulan yang merancang protes anti-Israel

(SeaPRwire) –   MILAN (AP) – Seorang pemimpin Yahudi Itali membantah penggunaan kutipan seorang mangsa Holocaust, Primo Levi, pada risalah untuk demonstrasi pro-Palestin yang dirancang di ibu negara Itali pada Sabtu, yang bertepatan dengan Hari Peringatan Antarabangsa.

“Biarkan Primo Levi kepada kenangan kami,’’ Noemi Di Segni, ketua Kesatuan Masyarakat Yahudi Itali, dilaporkan oleh agensi berita ANSA, berkata. “Bermaruah untuk menunjukkan fikiran anda tanpa menghina kenangan seorang mangsa, dan cari kutipan lain.”

Poster untuk demonstrasi pro-Palestin itu mengandungi rujukan kepada kutipan Levi tentang keperluan untuk mengingati “kerana apa yang berlaku boleh berlaku semula,” tetapi digunakan untuk merujuk kepada Gaza secara tersirat, bukan Holocaust seperti yang ditulis oleh Levi.

Insiden itu memperlihatkan kebimbangan Di Segni, yang dinyatakan dalam sidang akhbar di Rom pagi tadi, bahawa kenangan Holocaust digunakan “di luar konteks, disalahgunakan, dibalik terhadap Israel atau orang Yahudi.” Beliau menyatakan bahawa “kami telah mendengar perkataan yang dibengkokkan daripada rektor, guru, politikus dan tokoh institusi.”

Mengingat peningkatan sentimen anti-Semit di sekitar peperangan Israel-Hamas, Di Segni mengakui godaan bagi masyarakat Yahudi Itali untuk menyambut Hari Peringatan secara peribadi, tetapi berkata bahawa jadual beratus-ratus acara akan terus berjalan kebanyakannya seperti yang dirancang kerana kewajipan.

“Kami tidak menyambut kenangan untuk meminta menangis atas orang Yahudi, dan untuk orang Yahudi atau dengan orang Yahudi atau dengan mangsa, tetapi untuk menyedari tanggungjawab Itali juga dan fasisme untuk apa yang berlaku kepada mereka,” katanya dalam sidang akhbar di Palazzo Chigi bersama Timbalan Menteri Negara Alfredo Mantovano dari kerajaan Perdana Menteri Giorgia Meloni.

Walaupun kerajaan Itali menjamin keselamatan maksimum akan disediakan, rancangan untuk mengadakan larian maraton tradisional di beberapa bandar Itali untuk menandakan Hari Peringatan Holocaust pada Sabtu telah dibatalkan.

“Tentu sahaja keselamatan diatur, tetapi untuk tahun ini kelihatan mustahil untuk berfikir berlari di jalan-jalan Itali,’’ katanya, dengan ironi mencatat bahawa “mereka yang mengangkat tangan dalam sikap fasis … hampir dilindungi oleh kebebasan perlembagaan.”

Beliau menyebut sikap fasis di perhimpunan kanan jauh baru-baru ini di Rom, serta keputusan mahkamah tinggi minggu lepas bahawa sikap fasis bukanlah kesalahan kecuali ia membahayakan keganasan atau bertujuan untuk memulihkan parti fasis.

Dalam contoh lain, media Itali melaporkan bahawa persatuan partisan di sebuah bandar di Tuscany merancang demonstrasi untuk Hari Peringatan pada Sabtu menggunakan frasa “Tidak Pernah Lagi,” yang berkaitan dengan pelajaran Holocaust, untuk menunjuk perasaan terhadap “genosid terhadap rakyat Palestin oleh negara Israel.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.