Pemimpin Senegal cadangkan pilihan raya Jun selepas mahkamah tolak penangguhan presiden

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan pemimpin awam dan politik Senegal mencadangkan pemilihan pada awal Jun, tarikh baru pertama yang ditawarkan sejak presiden cuba menangguhkan pilihan raya sehingga akhir tahun.

Presiden Macky Sall yang menghadapi had umur pada akhir tempoh keduanya, berkata pada awal Februari beliau menangguhkan pilihan raya selama 10 bulan, hanya beberapa minggu sebelum ditetapkan pada 25 Februari.

Tetapi Majlis Perlembagaan tertinggi Senegal, Majlis Perlembagaan, menolak langkah itu dan memerintahkan kerajaan untuk menetapkan tarikh pilihan raya baru secepat mungkin.

Sall mengadakan dialog kebangsaan selama dua hari awal minggu ini, bertujuan mengeratkan kepercayaan di kalangan calon dan penduduk. Pemimpin awam, politik dan agama menghadiri, tetapi hampir semua calon dalam kertas undi enggan menyertai. Pada Selasa, panel itu mencadangkan mengadakan undian pada 2 Jun.

Sall telah berkata bahawa beliau akan meletak jawatan menjelang 2 April, yang merupakan akhir tempoh semasanya, tetapi tidak jelas siapa yang akan mengambil alih jika pilihan raya tidak diadakan sebelum itu.

Senegal dilihat sebagai demokrasi stabil yang jarang di rantau ini yang dipenuhi dengan kudeta. Penangguhan undian telah mencetuskan protes maut di seluruh negara.

Panel itu meminta Majlis Perlembagaan mengkaji semula keputusan yang menyekat calon seperti Karim Wade, pemimpin pembangkang dan anak bekas Presiden Senegal Abdoulaye Wade, daripada kertas undi.

Pihak berkuasa pilihan raya menggugurkan Wade kerana beliau pernah memegang kewarganegaraan ganda. Beliau melepaskan kewarganegaraan Perancis untuk bertanding.

Sall telah mempertahankan keputusannya menangguhkan pilihan raya, tetapi menerima keputusan Majlis dan cuba menenangkan keadaan. Pada pelancaran dialog itu beliau berkata akan mencadangkan amnesti umum menangani protes, di mana beratus-ratus orang dipenjara.

Belum jelas sama ada siapa yang akan dibebaskan jika amnesti itu dilaksanakan atau bagaimana ia mungkin memberi kesan kepada Ousmane Sonko, pemimpin pembangkang popular yang kini berada di penjara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.