Pemimpin Selatan Yaman menekankan desakan untuk negara berasingan di PBB

Ketua Majlis Peralihan Selatan Yaman, sebuah kumpulan militia bersenjata berat dan dibiayai dengan baik, berkata Jumaat bahawa beliau akan memberi keutamaan kepada penciptaan sebuah negara yang berasingan dalam perundingan dengan pesaing mereka, pemberontak Houthi.

Komen Aidarous al-Zubaidi, dalam temu bual dengan The Associated Press, datang beberapa hari selepas penghujung perbincangan penting di Riyadh antara pemberontak Houthi dan Arab Saudi, yang memimpin satu gabungan yang memerangi mereka dalam perang saudara negara itu. Kenyataan itu menunjukkan bahawa kumpulannya mungkin tidak akan menyertai penyelesaian tanpa penyertaan penciptaan sebuah negara berasingan.

Al-Zubaidi mempunyai peranan berganda dalam politik Yaman – beliau adalah naib presiden negara tetapi juga pemimpin kumpulan pemisah yang telah menyertai kerajaan gabungan yang diiktiraf secara antarabangsa yang berpusat di bandar selatan Aden.

Lawatannya ke mesyuarat pemimpin peringkat tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu adalah bertujuan untuk menguatkan seruan untuk pemisahan selatan, yang telah diletakkan ke belakang berbanding perbincangan yang bertujuan untuk mengakhiri peperangan yang lebih luas. Awal tahun ini, ketua kerajaan yang diiktiraf secara antarabangsa di negara itu mengenepikan isu itu.

Berbicara kepada AP di tepi majlis, al-Zubaidi menyatakan bahawa perbincangan Riyadh adalah permulaan dan berkata majlis peralihannya merancang untuk mengambil bahagian pada peringkat kemudian.

“Kami meminta kembalinya negeri selatan, dengan kedaulatan penuh, dan ini akan berlaku melalui permulaan perundingan dengan Houthi dan perundingan pasti akan lama,” kata al-Zubaidi dalam suite hotel tingkat 40 yang menjulang di atas kompleks PBB. “Ini adalah matlamat strategi kami untuk perundingan dengan Houthi.”

Perang Yaman bermula pada 2014 apabila Houthi menyapu dari kubu kuat utara mereka dan merampas ibu kota, Sanaa, bersama-sama dengan banyak kawasan utara negara itu. Sebagai tindak balas, gabungan yang diketuai Arab Saudi campur tangan pada 2015 untuk cuba memulihkan kerajaan yang diiktiraf secara antarabangsa ke kuasa.

Lima hari perbincangan yang berakhir Rabu mewakili perundingan peringkat tertinggi, awam dengan Houthi di kerajaan. Konflik itu telah terjerumus dalam proxy perang serantau yang lebih luas yang dihadapi kerajaan serantau Arab Saudi terhadap pesaing lama serantau Iran.

Al-Zubaidi berkata beliau mengalu-alukan usaha Arab Saudi untuk mengantara, dan bahawa kedua-dua Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu telah menjadi sekutu yang setia sepanjang konflik berpanjangan itu. Walau bagaimanapun kuasa Teluk itu pada satu ketika mendapati mereka berada di pihak yang berbeza dalam perebutan kuasa dalaman yang berpanjangan, dengan pemisah pada satu ketika merampas kawalan Aden.

Apabila ditanya secara langsung sama ada EAU telah memberikan wang atau senjata, beliau tidak menyatakan secara khusus.

Walaupun Al-Zubaidi berulang kali menekankan bahawa keutamaan kerajaan Yaman adalah penubuhan sebuah negeri selatan, dengan sempadan yang sama yang wujud sebelum penyatuan Yaman 1990, beliau mengakui bahawa pada akhirnya rakyatnya akan memutuskan. Beliau berkata bahawa, selaras dengan undang-undang antarabangsa, mereka akan dapat mengundi dalam referendum untuk alternatif termasuk sebuah kerajaan persekutuan tunggal.

“Saya berada di New York dan beberapa meter dari ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dan kami hanya meminta apa yang dinyatakan, di bawah undang-undang yang PBB buat dan atas mana ia ditubuhkan,” katanya. “Ini adalah hak kami untuk kembali ke sempadan sebelum 1990.”