Pemimpin populis Belanda ditumbuk, cedera oleh botol bir 2 hari sebelum pilihan raya

(SeaPRwire) –   Pemimpin parti populis kanan Belanda itu dipukul di kepala dengan botol bir Isnin, hanya dua hari sebelum pilihan raya negara.

Thierry Baudet, pemimpin Forum untuk Demokrasi, dibawa ke hospital di bandar utara Groningen selepas serangan itu berlaku di acara tempatan, kata parti itu dalam mesej di X.

“Kelihatan semuanya akan baik-baik saja,” kata parti itu. Ia kemudian berkata Baudet, 40, dirawat oleh pakar bedah trauma selepas dipukul di belakang kepala dan berhampiran matanya dengan botol bir. Ia berkata pengawal keselamatan juga cedera.

Video di media sosial menunjukkan Baudet di bar apabila penyerangnya menyerangnya. Baudet dengan segera dibawa pergi dan penyerang ditumpaskan.

Jurucakap polis Thijs de Jong berkata seorang ditahan atas syak wasangka terlibat dalam serangan itu. Beliau berkata motif sedang disiasat.

“Apa yang boleh kami katakan pada masa ini ialah Encik Baudet dipukul di kepala, mungkin dengan objek,” kata De Jong. Beliau berkata beliau tidak boleh memberi butiran lanjut atau mengulas mengenai keadaan Baudet.

Parti Baudet berkata di X bahawa acara yang dirancang untuk lewat Isnin di bandar lain telah dibatalkan “berkaitan kesihatan dan keselamatan” beliau. Ia tidak memperincikan.

Baudet bertanding untuk mengekalkan kerusinya di parlimen.

Forum untuk Demokrasi melonjak ke hadapan pada 2019, di mana ia menjadi pemenang dengan lebih daripada 1 juta undi. Ia kemudian menghadapi pertikaian dalaman tetapi masih memegang lima kerusi di dewan rendah parlimen Belanda 150 kerusi.

Satu kajian yang diterbitkan Isnin malam meramalkan Forum untuk Demokrasi akan memenangi antara tiga hingga lima kerusi dalam pilihan raya. Parti kanan populis lain, Parti Kebebasan diketuai ahli undang-undang anti-Islam Geert Wilders, menduduki tempat kedua dalam kajian itu dan diramalkan akan memenangi 22 hingga 28 kerusi.

Pada 2020, Baudet meletak jawatan sebagai pemimpin parti itu di tengah-tengah kritikan terhadap cara pengendaliannya terhadap dakwaan pandangan keterlaluan kanan ekstrim dipegang oleh sesetengah ahli sayap belia parti itu. Beliau dipilih semula sebulat suara sebagai pemimpin dalam undian ahli parti.

Bulan lepas, Baudet dipukul di kepala dengan payung di acara di bandar Ghent, Belgium.

Perdana Menteri keluaran Mark Rutte berkata dalam mesej di X bahawa “sama sekali tidak dapat diterima bahawa Thierry Baudet diserang sekali lagi. Saya katakan sebelum ini dan saya ulangi sekarang dengan tegas: Jangan ganggu politikus.”

Rutte berkata beliau telah menghubungi Baudet untuk mengucapkan kesihatan yang baik.

Lebih daripada dua dasawarsa lalu, politikus populis Belanda yang lain, Pim Fortuyn, dibunuh oleh aktivis hak haiwan hanya beberapa hari sebelum pilihan raya negara 2002.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )