Pemimpin Poland memberi amaran tentang ‘era pra-perang’, menggesa negara-negara Eropah untuk melabur dalam pertahanan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland, Donald Tusk mendesak negara-negara Eropah untuk meningkatkan pelaburan dalam pertahanan mereka, dengan menyatakan bahawa benua itu tidak bersedia untuk “zaman sekarang”.

Tusk membuat kenyataan itu semasa wawancara terbaru dengan pelbagai akhbar Eropah.

“Saya tidak mahu menakut-nakutkan sesiapa, tetapi perang bukan lagi konsep dari masa lalu,” katanya sambil merujuk kepada serangan Rusia ke atas Ukraine. “Ia nyata dan ia bermula lebih dua tahun lalu.”

Rusia telah meningkatkan serangan udara terhadap jirannya. Baru-baru ini, peluru berpandu Rusia secara ringkas melanggar ruang udara Poland semasa serangan itu. Ini telah mendorong Warsaw untuk meletakkan pasukannya dalam keadaan kesediaan yang lebih tinggi.

Moscow telah meningkatkan serangannya dalam beberapa hari kebelakangan ini, melancarkan beberapa serangan peluru berpandu ke atas ibu negara, Kiev, dan mengenai infrastruktur tenaga di seluruh negara secara jelas membalas serangan udara Ukraine terhadap kawasan sempadan Rusia di Belgorod.

Pada Jumaat, agensi berita Itali AGI melaporkan bahawa pesawat pejuang Itali di pangkalan tentera udara Poland di Malbork telah menghalang dua pesawat pengintip Rusia di Laut Baltik. Pesawat Rusia itu tidak dibenarkan berada di ruang udara NATO, laporan itu menyatakan.

Tiada yang cedera, dan pesawat Rusia itu tidak mempunyai “niat-niat bermusuhan”.

Tusk memanggil bantuan segera untuk Ukraine mempertahankan diri dan mendesak kerjasama yang lebih erat di antara negara-negara Eropah.

“Kita hidup dalam masa paling kritikal sejak akhir Perang Dunia Kedua,” katanya. “Saya tahu ia kedengaran menakutkan, terutamanya kepada orang generasi muda, tetapi kita perlu secara mental bersedia untuk kedatangan zaman baru. Zaman pra-perang.”

Tusk juga mengkritik Presiden Rusia, Vladimir Putin kerana cuba mengaitkan serangan pengganas di Crocus City Hall, Moscow kepada Ukraine tanpa bukti.

“Jelas Putin merasakan perlu untuk membenarkan serangan semakin ganas ke atas sasaran awam di Ukraine,” kata Tusk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.