Pemimpin-pemimpin pertanian negara bahagian Amerika Syarikat berharap kepada sektor pertanian persendirian Cuba untuk kemungkinan kerjasama

(SeaPRwire) –   Pemimpin persatuan pegawai pertanian negeri teratas Amerika Syarikat pada Rabu berkata negaranya mungkin mahu memanfaatkan pembaharuan yang sedang berlangsung di Cuba, mungkin melalui pelaburan.

“Terdapat tanda-tanda dan ia mungkin mewakili laluan ke arah kerjasama yang lebih besar,” kata Ted McKinney, ketua eksekutif Persatuan Jabatan Pertanian Negeri kepada Reuters di koperasi pertanian di pinggiran Havana.

Cuba tenggelam dalam krisis ekonomi terburuk dalam dekad, mengakibatkan kekurangan dan kenaikan harga makanan, ubat-ubatan, bahan api dan barang-barang asas yang lain.

Negara Komunis ini perlahan-lahan melaksanakan pembaharuan pasaran sebagai tindak balas.

Koperasi ini merupakan destinasi terakhir lawatan lima hari oleh pegawai pertanian teratas dari tujuh negeri, yang bertemu dengan Presiden Miguel Diaz-Canel dan yang lain serta melawat pelbagai tapak.

Amerika Syarikat mengekalkan sekatan menyeluruh terhadap Cuba sejak Revolusi Fidel Castro pada tahun 1959.

Walau bagaimanapun, Kongres pada tahun 2000 membenarkan jualan pertanian ke Cuba untuk wang tunai yang sehingga kini telah mencapai lebih daripada $7 bilion.

Komisioner dari Louisiana, Indiana, South Carolina, Michigan dan Montana semuanya memberitahu Reuters di koperasi mereka merasakan Cuba sedang berubah. Mereka merujuk kemunculan lebih daripada 10,000 perniagaan kecil dan sederhana yang bukan pertanian dalam tempoh dua tahun terakhir, sebahagian daripadanya berkaitan dengan .

“Trendnya adalah positif,” Hugh Weathers dari Jabatan Pertanian Carolina Selatan berkata.

Don Lamb dari Jabatan Pertanian Indiana berkata beliau melihat sektor swasta muncul Cuba sebagai “menarik dan menggalakkan”.

Cuba juga membuka sektor pertaniannya, yang selama puluhan tahun termasuk lebih 200,000 ladang persendirian dan ribuan koperasi, kepada pelaburan asing.

Tiada pelaburan AS telah dibenarkan setakat ini, tetapi beberapa telah bermula .

McKinney berkata ia bukan peranan negeri untuk meluluskan undang-undang tetapi bahawa komisioner akan melaporkan semula kepada pembuat undang-undang dan agensi persekutuan tentang potensi pasaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.