Pemimpin pembangkang Tunisia mengkritik pengadilan tentera sebagai serangan terhadap pembangkang berterusan

(SeaPRwire) –   Seorang tokoh pembangkang terkemuka yang sedang diadili atas tuduhan mengancam keselamatan negara memberi amaran pada Selasa bahawa usaha untuk mendakwa beliau menabur rasa takut terhadap hak-hak dan kebebasan awam.

Chaima Issa, seorang pemimpin dalam gabungan parti yang menentang Presiden Kais Saied, berbual dengan wartawan di luar mahkamah tentera walaupun terdapat larangan berita. Beliau mengkritik tuduhan itu sebagai bermotifkan politik sebelum memasuki sidang pendengaran mahkamah tentera.

“Orang takut apabila mendengar mereka yang rapat dengan kuasa memanggil kami pengkhianat atau pengganas, sedangkan tujuan kami ialah menukar perkara secara aman,” katanya.

Bagi pemerhati kerajaan, kesnya mewakili kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kemunduran demokrasi di Tunisia di bawah Saied.

Peguam telah menuduh Issa “merancang menentang keselamatan negara” dan menahan beliau sebagai sebahagian daripada gelombang penangkapan. Beliau menghadapi hukuman penjara yang mungkin panjang.

Pecahan presiden semakin kerap didakwa dan ditangkap. Lebih 20 orang telah didakwa di mahkamah tentera dengan “merancang menentang keselamatan negara.”

Peguam awam memulakan siasatan terhadap Issa selepas beliau mengkritik pihak berkuasa di stesen radio paling terkemuka negara pada bulan Februari. Beliau dituduh menyebarkan berita palsu dan didakwa cuba menghasut tentera untuk tidak mematuhi arahan dan mengancam keselamatan awam sebagai sebahagian daripada rancangan yang didakwa selepas beliau bertemu dengan diplomat asing dan tokoh pembangkang lain, kata peguamnya Samir Dilou.

Selepas sidang pendengaran Selasa, Dilou memberitahu Agensi Berita Antarabangsa bahawa beliau menjangkakan keputusan pada malam itu atau Rabu. Issa, yang dipenjarakan dari Februari hingga Julai, kekal bebas sementara menunggu keputusan.

Peguam itu berkata mahkamah tentera tidak sesuai untuk tuduhan terhadap orang awam seperti Issa dan memberi amaran terhadap implikasinya. “Ia adalah penting untuk menghentikan ujian politik ini, yang mengancam kebebasan pendapat dan ekspresi,” katanya.

Amaran sedemikian diambil berat di Tunisia, yang menggulingkan rejim penindasan pada 2011 dalam pemberontakan pertama dalam gerakan serantau yang kemudian dikenali sebagai Zaman Arab.

Negara 12 juta orang itu menjadi kisah kejayaan selepas mengambil perlembagaan baru dan mengadakan pilihan raya demokratik. Tetapi sejak Saied memegang jawatan pada 2019, beliau telah memecat perdana menteri, menangguhkan parlimen negara dan menulis semula perlembagaan untuk menyatukan kuasanya.

Pelbagai aktivis dan pemimpin parti politik telah dipenjara, termasuk Rached Ghannouchi, pemimpin Ennahda.

Kumpulan hak asasi antarabangsa telah mengecam perbicaraan tentera. Amnesty International memanggil prosiding terhadap Issa membimbangkan dan mendesak pihak berkuasa untuk segera menarik semua tuduhan “dan menahan diri daripada mengambil langkah lanjut yang mengancam hak asasi manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.