Pemimpin pembangkang Senegal Ousmane Sonko akan berucap kepada penyokong selepas berbulan-bulan di penjara

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang utama Senegal Ousmane Sonko dijangka akan berucap kepada penyokongnya pada hari Jumaat dalam ucapan awam pertamanya, beberapa jam selepas dibebaskan dari penjara dan menjelang pilihan raya negara pada 24 Mac di mana beliau telah dilarang bertanding.

Pembebasan Ousmane Sonko lewat malam Khamis, selepas berbulan-bulan di belakang batas, memicu campuran gembira dan ketidakpastian politik di jalan-jalan ibu negara Dakar. Penyokongnya menanti untuk melihat sama ada pihak berkuasa akan mengubah keputusan dan membenarkannya bertanding dalam pilihan raya.

Seorang bekas pemungut cukai dan datuk bandar yang karismatik dari bandar selatan Ziguinchor, Sonko dilihat sebagai penentang utama kepada Presiden Macky Sall daripada parti pemerintah.

Rakannya yang utama, Bassirou Diomaye Faye, yang juga dibebaskan dari penjara lewat Khamis, telah dinamakan sebagai calon presiden pembangkang. Pembebasan mereka mengikuti dekri Sall untuk membebaskan tahanan politik, termasuk ratusan yang ditangkap dalam protes ganas tahun lalu.

Protes ini telah menggoncang imej Senegal sebagai tiang kestabilan di Afrika Barat, di mana berpuluh-puluh kudeta dan cubaan kudeta telah berlaku dalam dekad-dekad kebelakangan ini.

Dakar dipenuhi sepanjang malam dengan beribu-ribu orang menyanyi dan menari sebagai konvoi penyokong memandu keliling meniupkan hon dan orang muda menaiki motosikal dan trak.

Grafiti baru di jalan-jalan Dakar pada pagi Jumaat menyeru sokongan untuk Sonko. Dalam perjalanan ke pekerjaan, rakyat Senegal menduga bagaimana perkembangan peristiwa itu mungkin memberi kesan kepada undian lebih lanjut bulan ini.

Walau bagaimanapun, jurucakap presiden Yoro Dia berkata keputusan mahkamah menghalang Sonko daripada pilihan raya tidak boleh didengar rayuan.

Sall cuba mempertahankan keputusannya untuk menangguhkan pilihan raya hanya beberapa minggu sebelum ia diadakan pada 25 Februari. Pengumumannya bahawa undian akan sebaliknya diadakan 10 bulan dari sekarang mencelarakan Senegal ke dalam ketidakpastian dan menarik penunjuk perasaan ke jalan sekali lagi.

Majlis Perlembagaan negara kemudiannya menolak penangguhan Sall dan memerintah kerajaan untuk menetapkan tarikh baru secepat mungkin.

Pembebasan Sonko akan meningkatkan kempen Faye tetapi ia tidak akan mengubah jangkaan bahawa undian itu mungkin akan berakhir dengan pusingan kedua, kata Tochi Eni-Kalu, penganalisis Afrika dari Eurasia Group.

Tidak juga akan Sonko dibenarkan ke dalam perlumbaan pada peringkat akhir ini, kata Eni-Kalu, dengan menambah bahawa tiada calon dijangka akan memenangi lebih daripada 50% undian.

“Bagi Sonko khususnya, masih ada beberapa ketidakpastian mengenai terma-terma pengampunannya dan sama ada beliau akan segera mendapatkan semula hak-hak politiknya,” kata penganalisis itu. “Tetapi beliau tidak akan berada dalam kertas undian pada 24.”

Dalam keputusan berasingan pada hari Jumaat, Mahkamah Agung menolak rayuan dari pemimpin pembangkang Karim Wade dan anak bekas Presiden Senegal Abdoulaye Wade terhadap keputusan untuk menolaknya dari kertas undian kerana memegang kerakyatan berganda.

Wade berkata beliau telah menafikan kerakyatan .

Tawaran presiden Sonko telah menghadapi pertempuran undang-undang yang berlarutan yang bermula apabila beliau didakwa merogol pada 2021. Beliau dibebaskan dari tuduhan itu tetapi didapati bersalah mencorakkan pemuda dan dihukum penjara selama dua tahun pada musim panas lalu, yang menyulut protes maut di seluruh Senegal.

Pada Januari, beliau dikecualikan dari kertas undian kerana menghadapi hukuman penjara bersyarat selama enam bulan berikutan sabitan fitnah, pihak berkuasa pilihan raya tertinggi negara, Majlis Perlembagaan, berkata ketika itu.

Penyokong Sonko mengekalkan masalah undang-undangnya adalah sebahagian daripada usaha untuk menghalang pertandingan calonannya. Parti Patriot Senegalnya juga dibubarkan pada musim panas lalu.

Seramai 19 calon yang diluluskan Senegal telah memulakan perhimpunan menjelang undian, dijangka menjadi perlumbaan paling ketat sejak negara itu merdeka lebih enam dekad lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.