Pemimpin pembangkang Korea Selatan menekan presiden untuk menerima siasatan terhadap isteri dan pegawai kanan

(SeaPRwire) –   Diperkuat oleh kemenangan parti beliau baru-baru ini dalam pilihan raya, ketua pembangkang menekan Presiden Yoon Suk Yeol untuk menerima siasatan khas terhadap dakwaan yang melibatkan pegawai-pegawai kanan dan isterinya, apabila mereka bertemu Isnin untuk perbualan kerjasama bipartisan.

Pertemuan itu merupakan yang pertama sejak Yoon mengambil alih jawatan pada tahun 2022 selepas menewaskan Lee Jae-myung dalam perlumbaan presiden negara yang paling sengit.

Yoon mencadangkan pertemuan itu kerana dia menghadapi seruan yang semakin meningkat untuk bekerjasama dengan Parti Demokratik Lee, yang kemenangan dalam pilihan raya parlimen 10 April membenarkannya memanjangkan kawalan terhadap dewan tunggal Majlis Kebangsaan sehingga selepas penggal tunggal lima tahun Yoon berakhir pada tahun 2027.

Dalam ucapan pembukaan yang panjang, Lee berkata keputusan pilihan raya bermakna “tuntutan tegas rakyat untuk membetulkan pentadbiran kerajaan yang salah,” menangani masalah ekonomi dan memulihkan peraturan demokratik.

Lee mendesak Yoon untuk menerima siasatan bebas ke dalam kejadian kesesakan Halloween 2022 di Seoul yang mengorbankan 159 nyawa, dan kematian tentera laut pada tahun 2023 yang lemas semasa operasi mencari dan menyelamat bagi mangsa banjir. Parti Lee menuduh Yoon mengabaikan permintaan awam dan mengekalkan pegawai kanan dan panglima tentera bertanggungjawab terhadap insiden maut tersebut.

Lee juga meminta Yoon menyelesaikan “pelbagai keraguan yang melibatkan keluarganya” yang “membebankan operasi kerajaan.” Ini secara jelas merujuk kepada isteri pertama Yoon, Kim Keon Hee, yang menghadapi dakwaan terlibat dalam manipulasi harga saham dan skandal lain.

“Saya rasa ia akan baik bagi anda, sebagai presiden, untuk menghormati Majlis Perundangan dan menganggap parti pembangkang sebagai rakan untuk operasi kerajaan,” kata Lee.

Semasa mendengar kenyataan Lee, Yoon mengangguk beberapa kali dan berkata dia telah menjangkakan Lee akan membuat komen sedemikian tetapi tidak memperincikan.

Dalam temu bual selepas pertemuan itu, penasihat kanan presiden Lee Do-woon berkata bahawa Yoon memberitahu Lee bahawa dia tidak akan menentang undang-undang khas untuk menyiasat kematian Halloween tetapi menyatakan beberapa kebimbangan undang-undang berkenaan jawatankuasa siasatan sementara.

Semasa pertemuan itu, Lee juga meminta Yoon menerima idea kontroversinya untuk kerajaan memberi kira-kira $180 kepada setiap warganegara Korea Selatan sebagai langkah untuk menggiatkan ekonomi, langkah yang dipanggil tindakan populis oleh parti Yoon. Lee Do-woon, penasihat presiden, berkata Yoon berkata bahawa dia lebih cenderung menyokong mereka yang memerlukan secara terpilih.

Dalam temu bual berasingan, jurucakap Parti Demokratik Park Sung-joon menuduh Yoon tidak mempunyai tekad untuk memulihkan taraf hidup awam. Park merujuk kepada Lee sebagai menyatakan dia kecewa dengan keputusan pertemuan walaupun permulaan perhubungan terus dengan Yoon masih bermakna.

Tiada persetujuan dicapai, tetapi pejabat Yoon berkata presiden dan Lee bersetuju bertemu dengan kerap tanpa menetapkan tarikh untuk pertemuan seterusnya.

Dalam berita positif untuk kerjasama bipartisan, Lee memberitahu Yoon bahawa partinya akan menyokong dorongan kerajaan yang berisiko tinggi untuk meningkatkan bilangan pelajar perubatan, yang mencetuskan beribu-ribu doktor muda keluar dari kerja pada bulan Februari. Kerajaan baru-baru ini mencadangkan ia terbuka untuk menggandakan sasaran peningkatan sekolah perubatan kepada 1,000 setahun daripada 2,000 yang dicadangkan sebelumnya, tetapi doktor berkata mereka tidak dapat menerima sebarang peningkatan pelajar.

Yoon berkata Korea Selatan perlu mewujudkan lebih ramai doktor kerana ia mempunyai salah satu populasi yang paling pesat menua di dunia dan nisbah doktor kepada pesakitnya tergolong yang terendah dalam ekonomi maju. Doktor berkata sekolah tidak dapat menangani peningkatan pelajar yang terlalu mendadak, tetapi pengkritik berkata mereka hanya bimbang bekalan lebih ramai doktor akan akhirnya menyebabkan penurunan pendapatan mereka.

Pilihan raya parlimen dianggap sebagai ujian litmus bagi Yoon, yang telah berjuang dengan kelulusan awam yang rendah dan parlimen pembangkang yang menghadkan agenda dasarnya sejak pelantikannya.

Walaupun kekalahan pilihan raya, agenda utama Yoon kemungkinan akan kekal tidak berubah kerana kebanyakannya tidak memerlukan pengesahan parlimen. Yoon telah berusaha keras untuk meningkatkan kerjasama trilateral dengan Amerika Syarikat dan Jepun untuk menangani ancaman nuklear Korea Utara yang berkembang dan cabaran lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.