Pemimpin parti Poland buat rayuan akhir kepada pengundi ketika pilihan raya sengit menghampiri

Pemimpin parti utama yang berdepan dalam pilihan raya parlimen Poland yang akan datang memanggil pengundi untuk memberi sokongan menang masing-masing kepada parti mereka ketika mereka mengadakan perhimpunan kempen terakhir pada hari Jumaat. Tinjauan pendapat menunjukkan pertandingan yang sengit.

Pilihan raya pada hari Ahad akan menentukan sama ada parti pemerintah konservatif, Euro-skeptik Undang-undang dan Keadilan akan memenangi penggal ketiga berturut-turut atau sama ada Gabungan Sivik liberal, pro-Eropah dan rakan-rakannya akan mengambil kuasa. Gabungan Sivik bertujuan untuk meningkatkan standard demokratik Poland dan kedudukan antarabangsa yang telah merosot di bawah lapan tahun pemerintahan konservatif.

Pemimpin Undang-undang dan Keadilan Jaroslaw Kaczynski, yang merupakan pemerintah de facto Poland, bertemu pengundi di tenggara Poland, di mana partinya mempunyai sedikit kelebihan ke atas pembangkang. Perhimpunan penutupnya diadakan di pasar tengah bandar Sandomierz yang indah, lokasi siri TV popular “Reverend Mateusz,” tentang seorang paderi penyiasat. Majoriti pengundi Undang-undang dan Keadilan adalah penganut Katolik yang taat.

“Kami adalah satu-satunya formasi politik yang menjamin bahawa suara anda akan didengar,” kata Kaczynski kepada orang ramai. Dia menggunakan slogan parti biasa dalam ucapannya untuk mendapatkan sorakan “YA” untuk dasar parti dan “TIDAK” untuk pembangkang.

Pada akhirnya, dia memberitahu pengundi bahawa “kemakmuran dan peluang baik Poland untuk semua… bergantung kepada anda, warganegara Poland,” sementara setiap undi untuk pembangkang adalah salah.

Walaupun kampung halamannya adalah Warsaw, Kaczynski bertanding dari bandar selatan Kielce, di mana dia boleh mengharapkan sokongan yang jauh lebih besar daripada di ibu kota, di mana musuh utamanya, pemimpin Gabungan Sivik Donald Tusk, bekas perdana menteri dan bekas Presiden Majlis Eropah, bertanding. Pengundi di bandar-bandar besar telah menyokong parti Tusk dalam undian baru-baru ini dan telah menunjukkan sokongan kepadanya dalam dua perarakan besar di Warsaw tahun ini.

Perhimpunan kempen terakhirnya diadakan di dalam dewan di Pruszkow, berdekatan Warsaw.

Tusk berkata bahawa sepanjang lapan tahun memerintah, parti Kaczynski telah “menodai” nilai-nilai solidariti, kebebasan dan kesaksamaan Poland dan bahawa, bersama pengikut-pengikutnya, dia akan “membersihkan kekacauan mereka” apabila pembangkang mengambil kuasa.

“Tiada sesiapa yang bermimpi tentang negara kita yang bebas dan bahagia harus mengundi Undang-Undang dan Keadilan,” katanya kepada sorakan “Kita Akan Menang” dan “Donald Tusk.”

Dia berulang kali mengatakan bahawa “kemenangan adalah dalam jangkauan kita” dan mendapat tepukan gemuruh apabila dia menggambarkan Poland selepas pilihan raya tanpa pemerintahan parti Kaczynski.

Parti-parti lain juga menutup kempen mereka dengan acara di seluruh negara.

Pada tengah malam Sabtu, kesunyian pilihan raya bermula, bermakna tiada berkempen dan tiada penerbitan tinjauan pendapat dibenarkan, untuk memberi pengundi masa untuk menimbang keputusan mereka sebelum tempat mengundi dibuka pada hari Ahad.

Tinjauan menunjukkan Undang-undang dan Keadilan akan memenangi undi paling banyak tetapi akan kehilangan majoriti sempit parlimen semasa dan dengannya kemungkinan untuk memerintah seorang diri.

Dengan sekitar 8% daripada pengundi yang layak masih tidak pasti, kenyataan daripada pemimpin dalam perhimpunan pada hari Jumaat boleh menentukan masa depan negara dengan serta-merta.