Pemimpin parti kanan Jerman dimasukkan ke hospital sebelum jadual kemunculan perhimpunan

Pemimpin parti kanan jauh Jerman dimasukkan ke hospital sebelum jadual kemunculan perhimpunan

Pemimpin parti Alternatif untuk Jerman (AfD) telah diberi rawatan perubatan dan kemudian dibawa ke hospital tidak lama sebelum beliau dijadual berucap di perhimpunan pilihan raya di Bavaria pada hari Rabu, kata polis.

Terdapat sedikit butiran mengenai apa yang sebenarnya berlaku di acara tersebut di Ingolstadt, sebelum pilihan raya negeri pada hari Ahad. Parti itu berkata bahawa Tino Chrupalla, salah seorang daripada dua pemimpin bersama parti itu, dimasukkan ke hospital berikutan apa yang dipanggil sebagai “insiden ganas,” lapor agensi berita Jerman dpa. Ia tidak serta-merta mempunyai butiran mengenai keadaannya.

Menurut parti itu, insiden itu berlaku dalam kalangan orang ramai tidak lama sebelum beliau dijadual bercakap.

Kenyataan polis pada malam Rabu menyebut bahawa Chrupalla terpaksa diberi rawatan perubatan di belakang pentas pada kira-kira 4:30 petang dan kemudian dibawa ke hospital, tetapi “kecederaan yang jelas tidak kelihatan pada masa itu.” Ia tidak memberi butiran lanjut mengenai rawatan atau apa yang dipercayai telah berlaku.

Ia menyebut bahawa polis sedang menyiasat untuk menentukan “keadaan perubatan yang tepat insiden ini.” Kenyataan itu mendesak orang ramai yang mengambil gambar dan video di acara itu untuk menjadikannya tersedia kepada polis.

Chrupalla, 48, telah menjadi salah satu daripada dua pemimpin parti itu sejak 2019. Pemimpin bersama yang satu lagi ialah Alice Weidel.

Alternatif untuk Jerman, dikenali dengan akronim bahasa Jerman AfD, ditubuhkan pada tahun 2013, pada mulanya memberi tumpuan terhadap pakej penyelamatan zon euro. Ia mendapat kekuatan berikutan ketibaan sejumlah besar pelarian dan migran pada tahun 2015, dan buat pertama kali memasuki parlimen kebangsaan Jerman pada tahun 2017.

Tinjauan kebangsaan baru-baru ini meletakkannya di tempat kedua dengan sokongan sekitar 20%, jauh lebih tinggi daripada 10.3% yang dimenanginya semasa pilihan raya persekutuan terakhir pada tahun 2021. Ia telah dibantu oleh muncul semula migrasi sebagai isu politik utama dan kekecewaan dengan dasar iklim dan tenaga kerajaan, serta inflasi tinggi.