Pemimpin konservatif Croatia, Andrej Plenkovic dilantik semula sebagai Perdana Menteri untuk penggal ketiga berturut-turut

(SeaPRwire) –   Pemimpin konservatif Croatia Andrej Plenkovic telah dilantik secara rasmi sebagai Perdana Menteri yang bakal dilantik untuk penggal ketiga berturut-turut pada hari Jumaat selepas beliau membentuk pakatan dengan parti kanan ekstrem berikutan pilihan raya yang tidak memberikan keputusan.

Parti Demokratik Croatia yang memerintah oleh Plenkovic memenangi undian terbanyak dalam pilihan raya parlimen bulan lepas di negara itu, tetapi tidak cukup untuk terus berkuasa sendiri. Parti ini minggu ini bersetuju untuk membentuk gabungan dengan Gerakan Tanah Air sayap kanan untuk majoriti parlimen.

Ahli parlimen dijadual mengesahkan kerajaan baharu Plenkovic minggu hadapan. Ia akan mempunyai majoriti sempit 78 ahli dalam dewan 151 kerusi, yang boleh menandakan ketidakpastian politik.

“Kami akan terus dalam penggal ketiga untuk bekerja ke arah kemajuan,” kata Plenkovic pada X, bekas Twitter, selepas dilantik oleh .

Kabinet baharu Plenkovic dijangka akan mendorong Croatia lebih jauh ke kanan menjelang , yang berlangsung ketika benua menghadapi perang di Ukraine, bencana iklim, penghijrahan dan masalah-masalah lain.

Gerakan Tanah Air, atau DP, ialah parti politik baru nisbah di Croatia, terdiri terutamanya daripada nasionalis radikal dan konservatif sosial yang meninggalkan pusat kanan HDZ. Parti itu diketuai oleh Datuk Bandar sayap kanan bandar timur Vukovar, yang musnah semasa perang kemerdekaan Croatia 1991 selepas ia memisahkan diri daripada bekas Yugoslavia.

Buat kali pertama dalam tahun, kerajaan Croatia tidak akan termasuk parti mewakili etnik Serbia kerana DP menentang sertaan mereka. Ini telah menimbulkan kebimbangan mengenai ketegangan etnik berpunca daripada konflik pada tahun 1990-an.

HDZ secara besar-besaran memegang kuasa sejak Croatia merdeka. Negara Balkan itu menjadi ahli EU pada tahun 2013, dan menyertai kawasan perjalanan pasport bebas Eropah dan zon euro tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.