Pemimpin Jerman, Perancis dan Poland berhimpun untuk meneguhkan sokongan bagi Ukraine

(SeaPRwire) –   Pemimpin Jerman, Perancis dan Poland akan bertemu di Berlin pada hari Jumaat untuk membincangkan sokongan untuk Ukraine, berusaha untuk menghantar isyarat persatuan dan solidariti ketika Kyiv berhadapan dengan kekurangan sumber tentera dan Rusia mengundi dalam pilihan raya yang hampir pasti memanjangkan pemerintahan Presiden Vladimir Putin.

Canselor Jerman Olaf Scholz akan menyambut Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Perdana Menteri Poland Donald Tusk untuk kemuncak “Weimar Triangle” kuasa-kuasa Eropah utama, format yang mereka cuba untuk meremajakan selepas hubungan menjadi tegang di bawah kerajaan nasionalis Poland yang terdahulu.

Pasukan Kyiv berharap untuk lebih bekalan tentera dari rakan-rakan Barat, tetapi sementara itu, mereka berjuang menentang tentera Rusia yang lebih besar dan lebih baik bekalan yang menekan keras di beberapa titik barisan hadapan di Ukraine. Rancangan Kesatuan Eropah untuk menghasilkan 1 juta butiran meriam untuk Ukraine telah jatuh jauh kekurangan, manakala bantuan untuk Ukraine sedang ditangguhkan di Amerika Syarikat oleh perbezaan politik.

“Kita mesti berbuat segala-galanya untuk mengatur sebanyak mungkin sokongan untuk Ukraine,” kata Scholz pada hari Rabu, menunjuk kepada “soalan praktikal sama ada terdapat cukup peluru, sama ada terdapat cukup meriam, sama ada terdapat cukup pertahanan udara – banyak perkara yang memainkan peranan utama.”

Dia meminimumkan perbezaan baru-baru ini dengan Macron selepas pemimpin Perancis itu berkata dalam satu persidangan bulan lepas bahawa menghantar tentera darat Barat tidak boleh diketepikan di masa hadapan. Scholz berkata ketika itu bahawa peserta bersetuju tidak akan ada “tentera darat” di tanah Ukraine dihantar oleh negara-negara Eropah.

Pada hari Khamis, Macron mengulangi kedudukannya, walaupun dia berkata situasi semasa tidak memerlukan menghantar tentera darat.

Jerman, Perancis dan Poland adalah antara sekutu utama Ukraine. Jerman menjadi pembekal bantuan tentera kedua terbesar Ukraine selepas Amerika Syarikat dan meningkatkan sokongan tahun ini, walaupun Scholz telah menghadapi kritikan kerana enggan menghantar peluru panduan jauh Taurus.

Macron pada hari Khamis menggambarkan sebagai “esensi” kepada Perancis dan Eropah.

Tiga pemimpin Eropah bertemu ketika Rusia mengadakan pilihan raya presiden tiga hari yang hampir pasti akan memberi Putin enam tahun lagi kuasa selepas dia menindas pembangkang.

Berucap di Washington pada hari Khamis, ketua dasar luar EU Josep Borrell berkata kemenangan Ukraine “adalah penting untuk keselamatan Eropah, tetapi saya fikir ia juga penting untuk Amerika Syarikat.” Dia memberi amaran tentang “harga menangguhkan keputusan.”

“Saya mahu menekankan kepentingan masa,” katanya. “Masa adalah penting. Bulan depan akan menjadi penting. Ramai ahli analisis menjangkakan serangan besar Rusia ini musim panas dan Ukraine tidak boleh menunggu keputusan pilihan raya Amerika Syarikat seterusnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.