Pemimpin Israel mengutuk sekatan AS yang dijangka, Netanyahu berjanji untuk melawannya dengan segala kekuatannya

(SeaPRwire) –   mengkritik potensi sanksi yang dijangka akan dikenakan oleh A.S. awal minggu ini terhadap sebuah batalion tentera Pertahanan Israel (IDF) yang dituduh melanggar hak asasi manusia pada 2022.

Setiausaha Negara A.S. Antony Blinken mungkin mengumumkan sanksi terhadap batalion IDF “Netzah Yehuda” dalam masa beberapa hari, menandakan kali pertama A.S. akan meletakkan sanksi ke atas unit tentera yang dijalankan oleh Israel. Jika Blinken terus dengan sanksi, ia boleh menambah tegang hubungan antara sekutu, yang sudah menjadi tegang kerana Israel teruskan perang di Gaza.

Pegawai A.S. tidak mengenal pasti unit yang akan disanksi, walaupun pemimpin Israel dan media tempatan mengenal pastinya sebagai Netzah Yehuda, sebuah batalion yang ditubuhkan hampir 25 tahun lalu.

Pemimpin Israel mengutuk sanksi yang dijangka, termasuk Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang berkata beliau akan menentangnya.

“Jika sesiapa yang fikir mereka boleh meletakkan sanksi ke atas unit dalam IDF, saya akan melawannya dengan segala kekuatan saya,” kata Netanyahu.

Beberapa anggota batalion itu pernah dikaitkan dengan penyalahgunaan orang Palestin. Kumpulan itu menerima kritikan hebat dari A.S. pada 2022 selepas seorang lelaki Palestin-Amerika berusia 78 tahun, Omar Assad, ditemui mati selepas ditahan di sebuah sekatan jalan raya Tebing Barat.

Autopsi yang dijalankan oleh pegawai Palestin mendapati Assad mengalami serangan jantung disebabkan “keganasan luaran,” tambah beliau mempunyai masalah kesihatan asas.

Autopsi juga mencatat Assad mempunyai lebam di kepala, kemerahan pada pergelangan tangan disebabkan ikatan, dan pendarahan pada kelopak matanya selepas penutup mata yang ketat.

Tentera negara itu juga menyiasat dan mendapati askar Israel menganggap Assad tidur apabila mereka potong kabel yang mengikat tangannya. Apabila askar melihat Assad tidak bertindak balas, mereka gagal menawarkan bantuan perubatan dan meninggalkan tapak kejadian.

Tentera Israel berkata ketika itu bahawa seorang pegawai ditegur, dan dua lagi dipindahkan ke peranan bukan pemerintah kerana insiden itu.

Kemarahan dari A.S. menyebabkan Israel memindahkan Netzah Yehuda ke utara Israel pada 2022, selepas ia ditempatkan di Tebing Barat. Selepas serangan ke atas Israel pada 7 Oktober oleh pengganas yang diketuai Hamas, batalion itu dipindahkan sekali lagi ke sempadan selatan berhampiran Gaza. Batalion itu kini dilaporkan membantu usaha perang di Jalur Gaza, menurut tentera Israel.

“Batalion itu secara profesional dan berani menjalankan operasi mengikut Kod Etika IDF dan dengan komitmen penuh kepada undang-undang antarabangsa,” katanya. Ia berkata jika unit itu disanksi, “akibatnya akan ditinjau.”

Axios melaporkan jika sanksi dikenakan, batalion dan anggotanya tidak akan menerima apa-apa latihan atau bantuan dari tentera A.S., menurut sumber.

A.S. dilarang di bawah Undang-Undang Leahy, daripada memberikan sebarang bantuan asing atau latihan jabatan pertahanan kepada negara yang bertanggungjawab atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai.

Semasa bercakap dengan wartawan pada Jumaat, tentang pelanggaran hak asasi manusia Israel di Tebing Barat dan syor yang dibuat oleh jabatannya untuk mengurangkan bantuan tentera kepada unit tertentu Israel.

Blinken memulakan dengan mengatakan Undang-Undang Leahy penting dan dilaksanakan di seluruh dunia.

“Apabila kita menjalankan siasatan ini, penyiasatan ini, ia adalah sesuatu yang mengambil masa, yang perlu dilakukan dengan sangat teliti kedua-dua dalam mengumpul fakta dan menganalisanya – dan itulah tepat apa yang telah kita lakukan,” katanya. “Dan saya fikir adil untuk mengatakan anda akan melihat keputusan segera. Saya telah membuat penentuan; anda boleh mengharapkan untuk melihatnya dalam beberapa hari akan datang.”

Digital menghubungi Jabatan Negara untuk ulasan.

Ageni Berita Associated Press melaporkan bahawa Benny Gantz, ahli Kabinet Perang Israel, mengeluarkan kenyataan mengatakan beliau bercakap dengan Blinken pada Ahad dan memberitahunya keputusan itu adalah “kesilapan.” Gantz menambah sanksi akan menjejaskan kesahan negara semasa

Dua pegawai A.S. yang familiar dengan sanksi juga dipelajari oleh perkhidmatan berita bahawa pengumuman itu boleh datang awal Isnin.

Pegawai itu dilaporkan berkata lima unit disiasat, dan daripada lima itu, empat bertindak untuk membetulkan dakwaan yang dituduhkan terhadap mereka.

Pada Jumaat, A.S. mengenakan sanksi ke atas sekutu menteri keselamatan negara Israel dan dua entiti yang mengumpul wang untuk lelaki Yahudi yang didakwa melakukan keganasan penduduk.

Sanksi Jumaat akan membekukan aset A.S. yang dipegang oleh mereka yang ditargetkan, sementara juga melarang angkatan bersenjata Amerika berurusan dengan mereka.

Digital’s Andrea Vacchiano dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.