Pemimpin Eropah menasihati Bosnia untuk mempercepatkan reformasi bagi perbualan keahlian EU

(SeaPRwire) –   Ketua Suruhanjaya Eropah dan perdana menteri Belanda dan Croatia memberitahu Bosnia pada Selasa untuk terus menekankan reformasi dan memanfaatkan peluang untuk memulakan perbincangan menyertai Kesatuan Eropah sebelum blok 27 negara mengadakan persidangan pada Jun.

Tiga pegawai itu berkata dalam sidang akhbar di Sarajevo bahawa walaupun Bosnia telah membuat kemajuan dalam memenuhi kriteria untuk secara rasmi memulakan perbincangan, negara Balkan yang bermasalah itu perlu berbuat lebih untuk memenangi syor positif pada Mac daripada Suruhanjaya Eropah.

“Kami telah melihat beberapa kemajuan, kami telah melihat komitmen sebenar kepada matlamat menyertai dengan undang-undang penting diluluskan,” kata Ursula von der Leyen, presiden Suruhanjaya Eropah. “Dan semakin anda menyampaikan, semakin anda meyakinkan dan semakin baik, semakin anda membantu saya menghasilkan laporan yang mencerminkan pergerakan ke hadapan ini.”

Bosnia diberi status calon pada 2022 dan Majlis Eropah menyatakan tahun lepas bahawa perbincangan menyertai boleh bermula sebaik sahaja tahap kepatuhan yang diperlukan dicapai. Tidak akan ada “jalan pintas” untuk Bosnia, kata Perdana Menteri Belanda sementara Mark Rutte.

“Penyertaan UE mesti dan sentiasa akan menjadi proses berasaskan merit,” kata Rutte. “Sayangnya, pada masa ini … kita perlu lihat apa yang berlaku dalam enam minggu akan datang.”

Bosnia tergolong dalam enam negara Balkan Barat yang telah mengemukakan permohonan menyertai UE berikutan tempoh peperangan dan krisis pada tahun 1990-an. Proses itu tergendala selama bertahun-tahun tetapi serangan Rusia ke atas Ukraine telah menghidupkan semula prospek itu. Pegawai-pegawai EU kini menawarkan pakej $6.4 bilion untuk negara-negara Balkan Barat bagi menggalakkan reformasi.

“Ini adalah peluang besar untuk meningkatkan kemakmuran negara ini,” kata von der Leyen. Bosnia, katanya, boleh mengharapkan 1 bilion euro dana daripada pakej itu apabila melaksanakan reformasi ekonomi yang diperlukan.

Undang-undang reformasi yang Bosnia masih perlu lulus untuk memulakan perbincangan menyertai berkaitan dengan pengubahan cuaca dan pencucian wang, reformasi kehakiman dan kedaulatan undang-undang. Perdana Menteri Bosnia Bojana Kristo berjanji “kami akan kekal fokus dan bekerja keras” untuk mencapai matlamat itu.

Bosnia masih terbahagi secara etnik dan politiknya tidak stabil lama selepas perang 1992-95 yang mengorbankan lebih 100,000 nyawa dan memaksa jutaan penduduk berpindah. Pemimpin Serbia Bosnia pro-Rusia Milorad Dodik telah berulang kali mengancam untuk mengisytiharkan pemisahan bahagian Serbia negara itu daripada baki Bosnia.

Pegawai Barat bimbang Rusia boleh cuba menghasut ketidakstabilan di Bosnia dan baki Balkan untuk mengalihkan perhatian daripada serangannya ke atas Ukraine. Mereka telah menyatakan bahawa meningkatkan penglibatan blok itu dengan negara-negara Balkan Barat kini lebih penting daripada sebelumnya untuk mengekalkan keselamatan Eropah.

Perdana Menteri Croatia Andrej Plenkovic mendesak Bosnia memanfaatkan apa yang dikatakannya sebagai “perubahan tektonik” dalam dasar UE disebabkan Ukraine. Beliau memberi amaran bahawa “jika kita melepasi Mac, keseluruhan tahun akan hilang” disebabkan undian dijangka untuk Parlimen Eropah pada 6-9 Jun.

“Pesanan, rayuan saya kepada semua kawan dan rakan kita adalah gunakan peluang ini, tingkap yang telah dibuka ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.