Pemimpin dunia bersama kutuk serangan “tidak wajar” Iran terhadap Israel: “Kami sokong Israel”

(SeaPRwire) –   secara kolektif mengutuk serangan drone dan peluru berpandu Iran terhadap Israel, meminta keamanan di Timur Tengah.

mengatakan beliau mengutuk “berani mati” serangan Iran terhadap Israel.

“Saya mengutuk dengan kuat tindakan rejim Iran yang berani mati menyerang Israel,” kata Sunak dalam kenyataan. “Iran sekali lagi menunjukkan bahawa ia berhasrat menabur kekacauan di halaman belakangnya sendiri.”

“UK akan terus berdiri teguh menyokong keselamatan Israel dan semua rakan-rakan serantau kami, termasuk Jordan dan Iraq,” tambahnya. “Bersama-sama dengan sekutu-sekutu kami, kami sedang berusaha dengan sewajarnya untuk menstabilkan situasi dan mencegah eskalasi lanjut.”

“Tiada seorang pun yang mahu melihat lebih banyak pertumpahan darah,” kata Sunak.

Justin Trudeau menyokong pendirian pemimpin UK, menyatakan negara itu “menolak sepenuhnya” serangan udara Iran.

“Kanada menolak sepenuhnya serangan udara Iran terhadap Israel. Kami berdiri bersama Israel,” katanya. “Selepas menyokong serangan kejam Hamas pada 7 Oktober, tindakan terbaru rejim Iran akan terus mengganggu kestabilan serantau dan membuat keamanan kekal lebih sukar dicapai.”

“Serangan ini menunjukkan sekali lagi ketidakpedulian rejim Iran terhadap keamanan dan kestabilan,” kata Trudeau.

Trudeau menambah beliau menerima maklumat terkini dan mengawasi situasi dengan teliti.

Menteri Luar Negeri Jerman Annalena Baerbock berkata serangan Iran mempunyai “potensi untuk menyelubungi seluruh serantau dengan kekacauan.”

“Kami mengutuk dengan kuat serangan berterusan ini, yang mempunyai potensi untuk menyelubungi seluruh serantau dengan kekacauan,” kata Baerbock dalam satu kenyataan terjemahan. “Iran & ejen-ejennya mesti menghentikan ini dengan segera. Solidariti kami sepenuhnya … pada waktu ini.”

Duta Besar Israel ke AS, Duta Besar Michael Herzog, berkata Iran “mesti dipertanggungjawabkan” atas serangan peluru berpandu dan drone.

” adalah kuasa paling mengganggu kestabilan di Timur Tengah selama beberapa dekad dan bertanggungjawab atas eskalasi keganasan yang dilihat di serantau itu, bermula pada 7 Oktober dan sejak itu,” kata Herzog dalam satu kenyataan. “Ia harus – dan mesti – dipertanggungjawabkan.”

“Israel sangat bersyukur kepada Amerika Syarikat atas sokongan teguh dan komitmen besi terhadap keselamatan negara ini pada masa kritikal ini,” katanya. “Israel akan melakukan apa sahaja untuk mempertahankan diri.”

Pada malam Sabtu, Presiden Biden mengumumkan bahawa AS telah memindahkan kapal terbang dan kapal perang pembinasa peluru berpandu ke kawasan ini minggu lalu.

“Berkat penempatan ini dan kemahiran luar biasa anggota perkhidmatan kami, kami membantu Israel menangkis hampir kesemua drone dan peluru berpandu yang datang,” kata Biden.

“Saya baru sahaja bercakap dengan Perdana Menteri Netanyahu untuk mengesahkan semula komitmen besi Amerika Syarikat terhadap keselamatan Israel. Saya memberitahu beliau bahawa Israel telah menunjukkan keupayaan menakjubkan untuk mempertahankan diri dan menewaskan serangan tanpa sebelumnya – dengan menghantar mesej jelas kepada musuh-musuhnya bahawa mereka tidak dapat secara berkesan mengancam keselamatan Israel,” kata Biden.

Biden berkata beliau akan bersidang dengan pemimpin dari Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun dan United Kingdom untuk membincangkan “respons diplomatik bersatu”.

“Esok, saya akan bersidang dengan para pemimpin untuk menyelaraskan respons diplomatik bersatu terhadap serangan berani mati Iran,” katanya. “Pasukan saya akan berhubung dengan rakan sejawatan di seluruh serantau. Dan kami akan terus berhubung rapat dengan pemimpin Israel. Dan walaupun kami belum menyaksikan serangan terhadap pasukan atau kemudahan kami hari ini, kami akan terus berjaga-jaga terhadap semua ancaman dan tidak akan ragu-ragu mengambil semua tindakan yang perlu untuk melindungi rakyat kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.