Pemimpin Bosnia Serb ancam tangkap, usir wakil damai antarabangsa, sengketa sengit

Pemimpin separatis Bosnia Serb mengancam pada hari Rabu untuk menangkap dan mendeportasi pegawai antarabangsa kanan yang mengawasi keamanan di Bosnia jika dia memasuki wilayah Serb yang dikawal di negara Balkan yang dilanda perang itu.

Amaran yang dibuat oleh Presiden Bosnia Serb Milorad Dodik semakin memanaskan ketegangan di Bosnia, di mana perang berdarah pada tahun 1990-an telah membunuh lebih 100,000 orang dan meninggalkan berjuta-juta orang tanpa tempat tinggal. Dodik tidak mengiktiraf kuasa utusan Christian Schmidt, mendakwa dia tidak dipasang secara sah untuk jawatan pengamanan tertinggi.

Dodik berkata pada hari Rabu bahawa satu dekri sedang diusahakan mengenai “penangkapan dan pengusiran” wakil antarabangsa yang tinggi sekiranya dia cuba memasuki Republika Srpska, kira-kira separuh Bosnia yang dikawal oleh orang Serbia Bosnia. Separuh lagi adalah persekutuan Bosniak-Croat – entiti yang dibentuk di bawah perjanjian damai yang dimediasi AS yang mengakhiri perang 1992-1995.

“Jika dia (Schmidt) datang untuk mesyuarat ke Republika Srpska, dia akan ditendang keluar,” kata Dodik, sambil menambah bahawa sekiranya utusan itu melalui wilayah itu, dia akan diberi “pengiring” yang akan memastikan dia meninggalkan “secepat mungkin.”

Tidak ada reaksi segera dari pejabat wakil tinggi di Sarajevo.

Dodik sebelum ini mengancam bahawa jika ada percubaan untuk melaksanakan beberapa keputusan yang dicadangkan Schmidt di kawasan yang dikawal Serb, “kami akan segera mengisytiharkan kemerdekaan” dari baki Bosnia.

Pendakwa Bosnia sedang dalam proses menfailkan tuduhan terhadap Dodik atas tindakan separatisnya dan mencabar keputusan yang dibuat oleh Schmidt, yang merupakan warga Jerman. Dodik boleh menghadapi hingga lima tahun penjara jika dihukum oleh mahkamah Bosnia atas tuduhan-tuduhan itu.

Dodik, yang mempunyai hubungan rapat dengan Presiden Rusia Vladimir Putin dan pemimpin populis pro-Moscow Serbia Aleksandar Vucic, secara terbuka berusaha untuk memisahkan wilayah Bosnia Serb dari baki Bosnia dan menyatukannya dengan Serbia yang berjiran. Dia telah dikenakan sekatan oleh AS dan UK atas pelanggaran perjanjian damai AS yang mengakhiri perang.

Terdapat ketakutan meluas bahawa Rusia, bertindak melalui sekutunya Serbia, boleh memanaskan ketegangan di Balkan untuk mengalihkan sekurang-kurangnya sebahagian perhatian dunia daripada perang di Ukraine.