Pemimpin agama Haiti minta pelepasan nun-nun diculik, desak tindakan kerajaan

(SeaPRwire) –   mendesak pembebasan enam biarawati yang diculik minggu lalu dan menuntut supaya kerajaan Haiti bertindak tegas terhadap keganasan geng, dalam surat yang dikeluarkan Isnin dengan perkataan yang tegas.

Keuskupan Agung, bersama-sama Persidangan Agama Kristian Haiti, menyatakan dalam surat itu bahawa rakyat Haiti sudah bosan dengan “pemerintahan keganasan” yang dikenakan oleh kumpulan bersenjata dan menyeru kepada untuk melindungi orang dan harta benda mereka.

“Pada banyak kesempatan, Gereja telah mengutuk kesunyian mereka, yang serupa dengan sikap tidak peduli terhadap penderitaan rakyat,” kata surat itu.

Pemimpin agama berkata mereka tertekan kerana menyaksikan bahawa tidak ada tindak balas serius terhadap apa yang dipanggil wabak penculikan selama lebih dua tahun. Mereka berkata keganasan yang berterusan “telah menyelubungi negara ke dalam situasi yang semakin keliru dan kacau bilau” sambil menyeru pembebasan tanpa syarat biarawati yang diculik.

Biarawati dan dua orang lain sedang dalam perjalanan menaiki bas di Port-au-Prince apabila mereka diculik pada hari Jumaat lepas. Tiada siapa yang secara awam mengaku bertanggungjawab atas penculikan itu.

Pada Ahad, Pope Francis memohon pembebasan mereka. Berucap dari tingkap Istana Apostolik kepada jemaah yang berkumpul di Dataran St. Peter, Francis berkata beliau telah menerima berita penculikan itu dengan dukacita: “Sambil memohon dengan sungguh-sungguh pembebasan mereka, saya berdoa untuk harmoni sosial di negara itu, dan saya menyeru semua untuk menghentikan keganasan, yang menyebabkan begitu banyak penderitaan kepada penduduk yang mulia itu.”

Geng-geng dituduh kerana penculikan hampir 2,500 orang tahun lepas, peningkatan lebih 80% berbanding tahun sebelumnya, mengikut . Polis kekal terlebih beban dan tidak mencukupi dana, dengan kurang daripada 10,000 anggota aktif pada satu-satu masa di negara dengan lebih 11 juta penduduk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.