Pemilik perniagaan di bandar garisan hadapan Ukraine menyesuaikan walaupun ‘peluru berpandu boleh datang pada bila-bila masa’

KRAMATORSK, Ukraine (AP) — Di sebuah bandar di barisan hadapan Ukraine, pemilik perniagaan menyesuaikan diri walaupun ‘peluru berpandu boleh datang pada bila-bila masa’.

Sebuah peluru berpandu balistik Rusia menyerang restoran popular di timur Ukraine pada Jun, membunuh 13 orang termasuk seorang penulis Ukraine berpangkat dan beberapa remaja. Tujuh daripada mangsa adalah kakitangan.

Hari ini, bunga segar dan nota telah diletakkan di tempat di mana pintu masuk pernah berada. T-shirt, sebahagian daripada pakaian kakitangan, tergantung berhampiran tugu peringatan dengan tulisan “Kami tidak akan melupakan.”

“Sebagai seorang pengusaha, tentu sahaja saya meratapi kerugian harta, tetapi ada sesuatu yang tidak boleh dikembalikan: nyawa manusia,” kata Dmytro Ihnatenko, pemilik RIA Pizza.

Bangunan restoran yang musnah di Kramatorsk menekankan risiko besar bagi perniagaan di bandar garisan hadapan ini di wilayah Donetsk. Tetapi itu tidak menyekat ramai pemilik perniagaan lain yang membuka semula pintu kepada pelanggan dalam tahun lepas.

Majlis bandar menganggarkan terdapat 50 restoran dan 228 kedai sekarang dibuka di Kramatorsk, tiga kali ganda bilangan yang dibuka pada tempoh yang sama tahun lepas. Kebanyakannya dipercayai perniagaan sedia ada yang ditutup pada hari-hari awal perang dan dibuka semula.

“Kami memahami ini merupakan risiko, dan kami mengambilnya kerana ini adalah kehidupan kami,” kata Olena Ziabina, pentadbir utama restoran White Burger di Kramatorsk. “Di mana jua kami berada, kami perlu bekerja. Kami bekerja di sini. Ini adalah pilihan sedar kami.”

Rantai restoran White Burger beroperasi terutamanya di wilayah Donetsk dan Luhansk sebelum perang. Tetapi selepas Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022, ia hanya dapat dibuka semula di Kramatorsk. Ia melancarkan dua restoran baru di ibu negara, Kyiv, dan Dnipro untuk mengekalkan rantai itu.

Restoran rantai White Burger di Kramatorsk merupakan penyumbang terbaik dari segi keuntungan, walaupun harga 20% lebih rendah berbanding restoran di ibu negara.

Selepas serangan ke atas RIA Pizza, pengendali White Burger tidak mempertimbangkan menutup restoran Kramatorsk, kata Ziabina. “Saya menangis banyak,” katanya, mengenang hari dia mendengar serangan itu.

Ekonomi Kramatorsk telah menyesuaikan diri dengan peperangan. Bandar itu menampung ibu pejabat wilayah tentera Ukraine, dan banyak kedai kopi dan restoran kerap dikunjungi terutamanya oleh askar serta jurublog dan pekerja bantuan.

Wanita Ukraine sering bepergian ke sana untuk bersatu semula untuk beberapa hari dengan suami dan teman lelaki.

Askar bergurau Kramatorsk adalah Las Vegas mereka, menyediakan semua “kemewahan” yang mereka perlukan seperti makanan atau kopi yang baik. Tetapi restoran hanya menawarkan bir tidak alkohol disebabkan kedekatan bandar itu ke medan pertempuran.

Jalan-jalan bandar kebanyakannya kosong kecuali kereta tentera. Penduduk yang kekal mengelak perhimpunan besar dan tempat ramai.

Namun, ia jauh berbeza daripada hari-hari perang awal, apabila kedai, restoran dan kedai kopi Kramatorsk ditutup. Puluhan ribu orang kehilangan pekerjaan, dan kilang ditutup.

“Mungkin, berkat tentera, kami masih boleh kembali ke bandar ini,” kata Oleksandr, yang meminta untuk diidentifikasi hanya dengan nama pertamanya kerana kebimbangan keselamatan.

Dia adalah pengasas bersama salah satu daripada banyak kedai tentera di Kramatorsk melayani askar. Oleksandr menambah harga hanya 1 hryvnia (2 sen) di atas harga pengeluar. Dia berkata tujuannya bukan untuk memperoleh wang tetapi memberi tentera peralatan yang diperlukan.

Ramai penduduk menghargai peluang pekerjaan baru dibawa oleh pembukaan semula kedai dan restoran.

Tetapi terdapat lebih sedikit pilihan untuk orang tua, kata Tetiana Podosionova, 54 tahun. Dia bekerja di Kilang Pembinaan Kramatorsk selama 32 tahun, tetapi kilang itu ditutup kerana risiko keselamatan apabila perang bermula.

“Saya berharap bekerja di kilang sehingga bersara,” kata Podosionova. Kebanyakan pekerjaan kini di restoran dan kedai, di mana dia tidak mempunyai pengalaman.

Akhirnya, dia mendapat pekerjaan di Akuarium Ikan Menakjubkan, yang memulihkan operasi berbulan-bulan selepas perang bermula. Akuarium itu mempunyai ratusan ikan eksotik dan puluhan burung paruh dan kekal terbuka untuk hiburan penduduk, yang sering tertekan oleh serangan roket.

Tetapi setiap perniagaan yang dibuka semula membawa risiko. Ihnatenko, pemilik restoran pizza, masih datang ke restorannya yang musnah setiap hari apabila berada di Kramatorsk. Dia tidak tahu mengapa. Dia kelihatan letih. Suara beliau hampir di bawah bisikan.

Dia, seperti ramai pemilik perniagaan, menganggap kejayaan Ukraine menawan semula wilayah jiran Kharkiv tahun lepas sebagai isyarat bahawa kehidupan boleh kembali ke Kramatorsk.

“Ia kelihatan lebih selamat di sini,” jelasnya, berdiri di dalam puing-puing restorannya.

Dia tidak mempunyai rancangan untuk membina semula dan membuka semula lagi.

Pengalamannya yang tragis menunjukkan cabaran yang dihadapi oleh pemilik perniagaan ketika mengekalkan pintu terbuka.

“Peluru berpandu boleh datang pada bila-bila masa,” katanya.