Pemilik kedai runcit Malaysia didakwa atas stoking kaki yang didakwa menyinggung umat Islam

(SeaPRwire) –   Pemilik rantai kedai runcit Malaysia dan salah satu pembekalnya didakwa pada Selasa atas tuduhan menyinggung perasaan agama setelah stoking dicetak dengan perkataan “Allah” didapati untuk dijual di rak-raknya.

Chai Kee Kan, pengasas dan pengerusi Kumpulan KK Mart, rantai kedai runcit terbesar kedua negara, dan isterinya Loh Siew Mui, seorang pengarah syarikat, mengaku tidak bersalah atas tuduhan sengaja mencederakan perasaan umat Islam. Syarikat ini menyalahkan pembekalnya atas pengiriman produk yang tidak bersetuju untuk disediakan.

Agama adalah isu yang sensitif di Malaysia, di mana umat Islam membentuk dua pertiga daripada populasi 34 juta, dengan minoriti Cina dan India yang besar. Allah adalah perkataan Arab untuk Tuhan, dan kebanyakan umat Islam Malaysia mendapati ia menyinggung untuk menghubungkan perkataan itu dengan kaki.

“Perkataan ‘Allah’ sangat dihormati dalam mata umat Islam,” Menteri Hal Ehwal Mohamad Na’im Mokhtar dilaporkan berkata melalui agensi berita kebangsaan Bernama awal bulan ini. “Allah adalah pencipta kita dan tindakan meletakkan Allah pada kaki kita adalah penghinaan.”

Alwani Ghazali, pensyarah Islam kanan di Universiti Malaya, memberitahu stesen radio BFM bahawa ia merendahkan kerana kaki dikaitkan dengan “status rendah.”

“Stoking bau, setuju tak? Senang tak bau stoking kamu selepas guna seharian?” katanya. “Sebagai Muslim, saya fikir ia tidak wajar dan (isu) ini besar.”

Pengasas pembekal yang menyediakan stoking itu, Xin Jian Chang, serta isteri dan anaknya yang pengarah juga didakwa atas dakwaan membantu kesalahan.

Jika didapati bersalah, kesemua lima defendan menghadapi hukuman penjara setahun, denda atau kedua-duanya.

KK Mart adalah rantai 24 jam utama, dengan 810 stor domestik dan kira-kira 5,000 pekerja. Ia juga mempunyai cawangan di Nepal. Chai telah berkata stoking itu diletakkan di rak-raknya oleh Xin Jian Chang, yang menyewa ruang rak di premisnya. Hanya 14 pasang stoking “Allah” dijumpai di rak-rak tiga cawangan KK Mart, tambahnya.

KK Mart telah menyaman Xin Jian Chang atas “sabotaj” kerugian dan kerosakan reputasi rantai, dilaporkan mendakwa ia tidak bersetuju untuk menyediakan stoking dari pembekal.

Tetapi sebuah parti politik Melayu dalam gabungan Perdana Menteri Anwar Ibrahim telah memanggil berulang kali untuk boikot KK Mart, manakala raja Malaysia baharu, Sultan Ibrahim Iskandar, telah memanggil tindakan tegas atas isu itu, dengan amaran ia boleh mengganggu harmoni kaum. Dua orang dianggap membuat komen tidak sensitif secara dalam talian atas isu itu juga didakwa, dihukum penjara dan didenda atas penghinaan Islam.

Anwar telah memanggil tindakan tegas tetapi juga menggesa awam jangan terlalu memperbesarkan isu dan bergerak ke hadapan.

KK Mart juga dilaporkan telah membatalkan penyenaraian dirancang di bursa Malaysia kerana krisis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.