Pemilihan presiden Indonesia muncul sebagai medan pertempuran utama dalam persaingan AS-China

(SeaPRwire) –   Bilamana rakyat Indonesia membuang undi pada Rabu hadapan untuk memilih presiden baru dalam salah satu pilihan raya terbesar di dunia, taruhan juga akan tinggi bagi Amerika Syarikat dan China serta persaingan mereka yang semakin meningkat di rantau ini.

Negara Asia Tenggara ini merupakan medan pertempuran penting secara ekonomi dan politik di rantau di mana kuasa-kuasa global telah lama berlanggar pendapat mengenai Taiwan, hak asasi manusia, penempatan tentera Amerika Syarikat dan tindakan agresif Beijing di perairan dipertikai, termasuk Laut China Selatan.

Dasar luar negara Presiden Joko Widodo yang akan tamat tempoh mengelak mengkritik Beijing atau Washington, tetapi juga menolak penyelarasan dengan mana-mana kuasa. Langkah berhati-hati ini telah membuka jalan kepada perdagangan dan pelaburan Cina yang besar bagi Indonesia, termasuklah kereta api laju $7.3 bilion yang dibiayai sebahagian besarnya oleh Rand Corp., serta Jakarta juga mengukuhkan hubungan pertahanan dan meningkatkan latihan tentera dengan Amerika Syarikat.

Dasar-dasar ini kemungkinannya akan diteruskan jika Prabowo Subianto, menteri pertahanan semasa dan calon terdepan pilihan raya yang naib presidennya ialah anak sulung Widodo, memenangi, menurut para penganalisis.

“Masalahnya bagi kuasa-kuasa besar, walaupun begitu, ialah bahawa Jakarta secara tekun tidak berpihak dan hampir pasti akan kekal demikian terlepas siapa yang menang,” kata Derek Grossman, seorang pakar pertahanan kanan di Rand Corp., sebuah pemikir di Amerika Syarikat.

Subianto mengikuti dasar berkecuali dan secara awam memuji Amerika Syarikat dan China. Beliau merujuk peranan sejarah Amerika Syarikat dalam menekan Belanda mengiktiraf kedaulatan Indonesia pada 1940-an, semasa forum di Pusat Kajian dan Antarabangsa Strategik di Jakarta pada November.

“Ini adalah sebahagian sejarah dan kita tidak boleh lupa hutang kehormatan ini,” kata Subianto, yang juga memuji kepentingan China kepada Asia Tenggara. “China merupakan tamadun yang hebat. Ia telah memberikan banyak sumbangan dan kini ia sangat, sangat aktif dan memberikan banyak sumbangan kepada ekonomi kita.”

Bekas Menteri Pendidikan dan Gabenor Jakarta Anies Baswedan, calon presiden yang ketinggalan di belakang Subianto dalam kebanyakan kajian bebas, berkata beliau akan mengubah apa yang dipanggil dasar luar negara “transaksional” Widodo kepada satu berasaskan prinsip jika beliau memenangi pilihan raya.

“Apabila sebuah negara menyerang negara lain, kita boleh kata ini bertentangan dengan nilai asas kita. Walaupun kita kawan, jika hak asasi dilanggar, kita boleh menegur mereka,” kata Baswedan kepada Associated Press dalam temubual bulan lepas tanpa menyatakan negara yang dimaksudkannya.

Baswedan berkata hak asasi manusia dan perlindungan alam sekitar perlu menjadi asas dasar luar negara Indonesia. “Jika kita tiada nilai, maka terdapat hubungan kos-manfaat di mana kita hanya akan menyokong negara-negara yang menguntungkan kita,” katanya.

Marty Natalegawa, bekas menteri luar negara Indonesia yang dihormati, menyatakan harapan agar pemimpin-pemimpin baru yang akan dipilih tidak hanya berkata “kita tidak memihak” tetapi “sebenarnya menyumbang dalam membantu mencipta hubungan Amerika Syarikat-China yang lebih stabil.”

Amerika Syarikat dan China telah melihat bagaimana kemunculan pemimpin baru di rantau ini boleh mengancam kepentingan mereka.

Rodrigo Duterte, selepas menawan kepresidenan Filipina atas platform antijenayah pada 2016, menjadi salah seorang pengkritik paling lantang di Asia terhadap dasar keselamatan Amerika Syarikat sambil merapatkan hubungan dengan pemimpin China Xi Jinping dan Presiden Rusia Vladimir Putin.

Duterte mengancam akan mengusir anggota tentera Amerika Syarikat yang berada di Filipina untuk latihan tempur. Kemudian beliau bergerak untuk menamatkan perjanjian pertahanan dengan Washington yang membenarkan beribu-ribu warga Amerika memasuki negara itu untuk latihan tempur berskala besar, tetapi beliau menghentikan usaha itu apabila merayu kepada Amerika Syarikat untuk menyediakan vaksin pada kemuncak wabak coronavirus.

Tempoh Duterte yang bergolak berakhir pada 2016 dan beliau digantikan oleh Ferdinand Marcos Jr., yang meluluskan pengembangan kehadiran tentera Amerika Syarikat di pangkalan tentera Filipina di bawah pakatan pertahanan 2014. Marcos berkata keputusannya bertujuan memperkukuhkan pertahanan wilayah negaranya pada masa peningkatan agresif pihak pengawal pantai, tentera laut dan angkatan bersenjata dalam negeri China yang disyaki di kawasan luar pesisir yang dituntut Filipina.

China membantah keputusan itu, dengan berkata ia akan menyediakan pangkalan untuk tentera Amerika Syarikat di utara Filipina merentasi sempadan laut dengan Selat Taiwan yang boleh mengancam keselamatan negara China.

Indonesia dan negara-negara ASEAN yang lain adalah ahli Gerakan Berkecuali Zaman Perang Dingin, blok negara-negara membangun yang kebanyakannya tidak mahu terikat secara rasmi dengan mana-mana kuasa besar global.

Namun demikian, persaingan antara Washington dan Beijing telah meresap ke rantau ini.

Kritikan terhadap tindakan China yang semakin agresif di Laut China Selatan yang dipertikai sentiasa diredamkan dalam ASEAN, blok serantau 10 negara.

Negara-negara ahli yang sependapat dengan Beijing, khususnya Kemboja dan Laos, telah menentang sebarang kritikan sedemikian atau usaha menamakan China sebagai objek kritikan dalam kenyataan bersama selepas sidang tahunan mereka, beberapa diplomat serantau telah memberitahu Associated Press atas syarat anonim kerana mereka tidak berkuasa bercakap secara terbuka.

Tahun lepas, Filipina menuduh pihak pengawal pantai China dan angkatan bersenjata dalam negeri yang disyaki menggunakan pemancar air berkuasa tentera, laser berkuasa tentera dan manuver berbahaya terhadap kapal patroli pihak pengawal pantai Filipina yang menyebabkan perlanggaran ringan dalam siri pertembungan di laut lepas.

Di bawah pengerusi Indonesia, ASEAN tidak secara khusus menyebut China tetapi hanya membuat ungkapan kebimbangan am terhadap tingkah laku agresif di perairan dipertikai selepas persidangan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.