Pemenang Hadiah Nobel Kesusasteraan Alice Munro, dihormati sebagai penulis cerpen hebat, meninggal dunia pada usia 92 tahun

(SeaPRwire) –   Pemenang Hadiah Nobel sastera Alice Munro, dihormati sebagai penulis cerpen hebat, meninggal dunia pada usia 92 tahun

Wakil pengedar penerbit Penguin Random House Canada menyatakan Munro, pemenang Hadiah Nobel sastera pada 2013, meninggal Isnin di rumahnya di Port Hope, Ontario. Munro telah mengalami kesihatan yang lemah selama bertahun-tahun dan kerap berbicara tentang persaraan, keputusan yang terbukti muktamad selepas koleksi penulis 2012, “Dear Life”.

Sering diletakkan bersama-sama dengan Anton Chekhov, John Cheever dan sepasukan penulis cerpen lain, Munro mencapai martabat jarang bagi sebuah bentuk seni yang secara tradisional diletakkan di bawah novel. Beliau merupakan orang Kanada pertama sepanjang hayat untuk memenangi Hadiah Nobel dan penerima pertama dikaitkan secara eksklusif untuk cerpen pendek. Mengikuti penilaian begitu banyak sebelum ini, akademi Sweden menganggap beliau sebagai “master cerpen kontemporari” yang mampu “menampung keseluruhan kompleksitas epik novel dalam hanya beberapa halaman pendek.”

Munro, kurang dikenali di luar Kanada sehingga usia 30-an, juga menjadi antara beberapa penulis cerpen untuk menikmati kejayaan komersial berterusan. Penjualan pada tahun itu melebihi 1 juta salinan dan pengumuman Hadiah Nobel menaikkan “Dear Life” ke hujung tertinggi senarai terlaris The New York Times untuk fiksyen paperback. Buku popular lain termasuk “Too Much Happiness”, “The View from Castle Rock” dan “The Love of a Good Woman”.

Selama setengah abad menulis, Munro mempertingkat salah satu trik terhebat mana-mana bentuk seni: menerangkan universal melalui khusus, mencipta cerita yang diatur di sekitar Kanada yang menarik minat pembaca jauh. Beliau menghasilkan tiada karya tunggal muktamad, tetapi puluhan klasik yang merupakan peraga kebijaksanaan, teknik dan bakat – plot twist terilhami dan peralihan masa serta perspektif seninya; humor halus, kadang-kadang tajam; ringkasan hidup dalam dimensi luas dan butiran halus; wawasannya terhadap orang merentasi usia atau latar belakang, kehebatannya untuk melukiskan watak, seperti wanita berzina diperkenalkan sebagai “pendek, berisi, mata gelap, bersemangat. Orang asing kepada ironi.”

Fiksyen terkenalnya termasuk “The Beggar’s Maid”, percintaan antara wanita muda yang tidak yakin diri dan lelaki kaya yang kaku yang menjadi suaminya; “Corrie”, di mana wanita kaya muda mempunyai hubungan sulit dengan arkitek “dilengkapi dengan isteri dan keluarga muda”; dan “The Moons of Jupiter”, tentang penulis pertengahan usia yang melawat bapanya yang sakit di hospital Toronto dan berkongsi kenangan tentang bahagian berbeza hidup mereka.

“Saya fikir sebarang kehidupan boleh menarik,” kata Munro semasa temubual selepas anugerah Nobel 2013 untuk Yayasan Nobel. “Saya fikir sebarang latar belakang boleh menarik.”

Tidak menyukai Munro, sebagai penulis atau sebagai individu, kelihatan hampir seperti ketidakpatuhan. Senyuman meluas dan menyambut yang ditangkap dalam gambar penulisnya disertai oleh sikap tanah dan mata kewaspadaan tajam, sesuai untuk wanita yang kelihatan mengeluarkan cerita dari udara cara penulis lagu mencipta melodi. Beliau dihormati tanpa iri hati yang ketara, diletakkan oleh Jonathan Franzen, John Updike dan Cynthia Ozick di atas puncak pantheon. Anak perempuan Munro, Sheila Munro, menulis memoir di mana beliau berkongsi bahawa “begitu tidak dapat dipertikaikan kebenaran fiksyennya sehingga kadang-kadang saya bahkan merasa seolah-olah saya hidup dalam cerita Alice Munro.” Penulis Kanada lain Margaret Atwood memanggilnya perintis bagi wanita, dan bagi Kanada.

“Pada tahun 1950-an dan 60-an, apabila Munro memulakan, terdapat perasaan bahawa bukan sahaja penulis wanita tetapi Kanada dianggap melanggar dan menyalahi,” tulis Atwood dalam penghormatan 2013 diterbitkan dalam Guardian selepas Munro memenangi Hadiah Nobel. “Jalan ke Hadiah Nobel tidak mudah bagi Munro: peluang bahawa bintang sastera akan muncul dari masa dan tempatnya sekali dahulu akan sama sekali tiada.”

Walaupun tidak secara terang-terangan politik, Munro menyaksikan dan mengambil bahagian dalam revolusi kebudayaan 1960-an dan 70-an dan membenarkan wataknya melakukan yang sama. Beliau merupakan anak petani yang berkahwin muda, kemudian meninggalkan suaminya pada tahun 1970-an dan mula “memakai rok mini dan berpawai-pawai,” seperti yang diingati semasa temubual 2003 dengan Associated Press. Banyak ceritanya membandingkan generasi ibu bapa Munro dengan kehidupan anak-anak mereka yang lebih terbuka, meninggalkan tahun-tahun di mana isteri rumah berangan-angan “antara dinding suami membayar.”

Penonton akan menjadi familiar dengan “The Bear Came Over the Mountain”, cerita yang mustahil sempurna tentang wanita berkahwin dengan kehilangan ingatan yang mempunyai hubungan sulit dengan pesakit rumah jagaan lain, cerita lebih kompleks lagi dengan banyak perselingkuhan suaminya pada masa lalu. “The Bear” diadaptasikan oleh pengarah Sarah Polley ke filem “Away from Her”, yang membawa pencalonan Anugerah Akademi untuk Julie Christie. Pada 2014, Kristen Wiig membintangi “Hateship, Loveship”, adaptasi cerita “Hateship, Friendship, Courtship, Loveship, Marriage”, di mana pembantu rumah meninggalkan pekerjaannya dan bepergian ke bandar jauh untuk bertemu dengan lelaki yang dipercayainya jatuh cinta – tidak menyedari surat cinta romantis yang diterimanya dicipta oleh anak perempuannya dan kawan.

Bahkan sebelum Hadiah Nobel, Munro menerima penghormatan dari seluruh dunia bahasa Inggeris, termasuk Anugerah Antarabangsa Man Booker Britain dan anugerah National Book Critics Circle di AS, di mana Akademi Seni dan Sastera Amerika mengundinya sebagai ahli kehormat. Di Kanada, beliau merupakan pemenang tiga kali Anugerah Gabenor Jeneral dan pemenang dua kali Hadiah Giller.

Munro merupakan penulis cerpen pilihan, dan, kelihatannya, rekaan. Judith Jones, editor di Alfred A. Knopf yang bekerja dengan Updike dan Anne Tyler, tidak mahu menerbitkan “Lives of Girls & Women”, novel tunggalnya, dengan menulis dalam nota dalaman bahawa “tiada keraguan wanita ini boleh menulis tetapi juga jelas beliau terutamanya penulis cerpen.”

Munro akan mengakui bahawa beliau tidak berfikir seperti novelis.

“Saya mempunyai semua realiti tidak berkaitan ini dalam kehidupan saya sendiri, dan saya melihatnya dalam kehidupan orang lain,” katanya kepada AP. “Itulah salah satu masalahnya, mengapa saya tidak dapat menulis novel. Saya tidak pernah melihat perkara-perkara menggantung bersama dengan baik.”

Alice Ann Laidlaw lahir di Wingham, Ontario, pada 1931, dan menghabiskan kebanyakan zaman kanak-kanak di situ, masa dan tempat yang sering digunakan dalam fiksyennya, termasuk empat bahagian autobiografi yang mengakhiri “Dear Life”. Bapanya merupakan petani rubah, ibunya guru dan nasib keluarga berubah antara kelas pertengahan dan miskin, memberi penulis masa depan kepekaan khusus terhadap wang dan kelas. Kanak-kanak Alice sering diserap dalam kesusasteraan, bermula dengan kali pertama dia dibacakan “The Little Mermaid” oleh Hans Christian Andersen. Beliau merupakan pencipta cerita yang giat dan “jenis kanak-kanak yang membaca sambil naik tangga dan meletakkan buku di hadapannya apabila membuat kerja-kerja rumah.”

Pelajar cemerlang di sekolah menengah, beliau menerima biasiswa untuk belajar di University of Western Ontario, mengambil jurusan kewartawanan sebagai “penutup” untuk pengejaran sastera. Beliau masih pelajar sarjana muda apabila menjual cerita tentang guru yang keseorangan, “The Dimensions of a Shadow”, kepada CBC Radio. Beliau juga menerbitkan karya di majalah sastera sekolahnya.

Satu pelajar lain membaca “Dimensions” dan menulis kepada Laidlaw ketika itu, memberitahu cerita itu mengingatkannya kepada Chekhov. Pelajar itu, Gerald Fremlin, akan menjadi suami keduanya. Suami pertamanya ialah James Munro. Mereka berkahwin pada 1951, apabila beliau baru berusia 20 tahun, dan mempunyai empat orang anak, salah seorang daripadanya meninggal dunia tidak lama selepas kelahiran.

Menetap dengan keluarganya , Alice Munro menulis di antara perjalanan ke sekolah, kerja rumah dan membantu suaminya di kedai buku yang dimiliki bersama dan akan muncul dalam beberapa ceritanya. Beliau menulis satu buku di bilik cucian rumahnya, mesin taip diletakkan berhampiran pembasuh dan pengering. Flannery O’Connor, Carson McCullers dan penulis lain dari Amerika Selatan memberi inspirasi kepadanya, melalui rasa tempat dan pemahaman mereka tentang yang aneh dan absurd.

Terasing dari pusat sastera Toronto, beliau berjaya mendapatkan penerbitan dalam beberapa majalah sastera dan menarik perhatian seorang editor di Ryerson Press (kemudian dibeli oleh McGraw Hill). Koleksi sulungnya, “Dance of the Happy Shades”, dikeluarkan pada 1968 dengan cetakan awal hanya di bawah 2,700 salinan. Setahun kemudian ia memenangi Anugerah Gabenor Jeneral dan menjadikan Munro selebriti kebangsaan – dan kehairanan. “Kemasyhuran Sastera Menangkap Ibu Bandar Tidak Sedia,” membaca satu tajuk berita.

“Apabila buku pertama datang mereka menghantar saya setengah dozen salinan. Saya letakkan dalam almari. Saya tidak melihat mereka. Saya tidak memberitahu suami saya ia telah tiba, kerana saya tidak dapat menanggungnya. Saya takut ia teruk,” kata Munro kepada AP. “Dan satu malam, dia pergi, dan saya memaksa diri saya duduk dan membacanya sepenuhnya, dan saya tidak fikir ia terlalu buruk.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.